Društvo

Obilježen Dan sigurnog interneta

obiljdanaokDan sigurnog interneta (Safer Internet Day) obilježen je danas u podgoričkoj Osnovnoj školi "Pavle Rovinski", a planirano je da se učenici, roditelji i nastavnici kroz organizovanje radionica narednih dana bolje upoznaju sa rizicima i načinom bezbjednog korišćenja interneta. Ovaj dan se već deseti put po redu obilježava širom Evrope i svijeta, a tema ovogodišnjeg Dana sigurnog interneta su online prava i odgovornosti i pod sloganom "Povezivanje s poštovanjem".

Obilježen Dan sigurnog interneta
Portal AnalitikaIzvor

Organizatiori ovogodišnjeg obilježavanja Dana sigurnog interneta kod nas su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo prosvjete kao i kompanije Telenor i Majkrosoft (Microsoft).

Mleđu planiranim aktivnostima organizatori su najavili obuku za ICT koordinatore podgoričkih škola, koju će pratiti instalacija Microsoft-ovog softvera "Familiy Safety", a koji će omogućiti filterisanja sadržaja i saobraćaja na računarima, u cilju zaštite najmlađih korisnika od nelagalnog i neprimjerenog sadržaja. Ministarstvo prosvjete će, takođe kroz obezbjeđivanje odgovarajućih programa u školama omogućiti da se svi edukuju u smislu obezbjeđivanja sigurnog prostora za korišćenje inteneta- najavila je Mubera Kurpejović, pomoćnica ministra prosvjete na konferenciji za medije u Osnovnoj školi Pavle Povinski organizovanoj povodom obilježavanja Dana sigurnog interneta.

Kompanija "Telenor" u okviru projekta "Osvoji internet- surfuj pametno", nastavlja sa organizovanjem vršnjačke edukacije za osnovce, a ove godine biće proširena na više osnovnih škola. " - Uradili smo preko 40 radionica za učenike petih i šestih razreda. Obučeno je 20 ambasadora sigurnog interneta u školama, a odlučili smo se da ove godine proširimo projekat i biće realizovan u 10 gradova i 20 škola, dakle biće uključeno ukupno 25 škola- najavila je predstavnica Telenora Adrijana Husić.

I u Ministarstvu za informaciono društvo napominju da bezbijednost i zaštita mladih na internetu predstavlja veliki izazov te da svi društveni akteri trebaju trebaju uzeti značajnije učešće kako bi internet učinili sigurnijim mjestom za mlade.

- Digitalna zajednica koju gradimo mora biti takva da bude u stanju da se sama izbori sa problemima koji se javljaju, da ih na vrijeme prepozna, definiše, istraži, i riješi. Bezbijednost na internetu, i uopšte, u korišćenjnu savremenih tehnologija, sa posebnim naglaskom na najmlađoj populaciji kako korisnicima predstavlja takav izazov- kazao je Radule Novović pomoćnik ministra za Informaciono društvo i telekomunikacije, napomijući su fokusu interesovanja prevashodno osnovci, kojima treba prenijeti poruku o načinu bezbjednog korišćenja interneta.

Predstavnik Majkrosofta Ranko Čabrilo uputio je i nekoliko važnih sugestija roditeljima i nastavnicima radi sigurnijeg korišćenja interneta, prije svega da uspostave jasna pravila i paze kako se djeca ponašaju prilikom korišćenja interneta, te da pažnjivo rukuju i čuvaju lične podatke kako bi eliminisali mogućnost za zloupotrebe.

 

 

 

 

 

Portal Analitika