Region

Fajon: Zapadni Balkan napreduje ka EU, ali ne i BiH

2901fajonČlanica Evropskog parlamenta i izvijestilac za viznu liberalizaciju Tanja Fajon ocijenila je da su države Zapadnog Balkana, osim BiH, u protekolom periodu napravile odlučne korake na putu ka EU.

Fajon: Zapadni Balkan napreduje ka EU, ali ne i BiH
Portal AnalitikaIzvor

- Bilo je mnogo pozitivnih kretanja u zemljama obuhvaćenim proširenjem u proteklih godinu dana. Osim onih koja se odnose na Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju, pozitivni rezultati su postignuti u Makedoniji, gdje je dialog na visokom nivou vlasti u Skoplju doveo do fokusa na reforme. Dijalog između vlade i opozicije u Albaniji je doveo do kraja političke blokade, a usvajanje izbornih i parlamentarnih reformi u velikoj mjeri bilo je nagrađeno napretkom - ocijenila je Fajon u svojoj kolumni za portal Evropskog edukativnog centra.

Ona je sa žaljem konstatovala da za sve to vrijeme Bosna i Hercegovina nije podnijela aplikaciju i ocijenila da je riječ o odgovornosti političara. Prema njenim riječima, građani BiH zaslužuju kredibilnu politiku - politiku koja će državu voditi na put reformi ka EU integracijama.  Ipak dodaje da je za to uslov sprovođenja presude Evropskog suda u slučaju „Sejdić-Finci“ koju treba ispuniti prije podnošenja aplikacije za članstvo.

- Nadam se da su indicije tačne da će vlasti do kraja marta 2013. da ispune taj zadatak. Nakon implementacije mehanizma za koordinaciju, BiH bi mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU do kraja prve polovine 2013. godine – napisala je Fajon.

Ona je ukazala da BiH do kraja prve polovine godine čeka i ulazak Hrvatske u EU, pa je neophodno, kako kaže, rješavati probleme izvoza prije nego što se to dogodi, jer bi nerješavanje tog problema pogodilo državu jače nego kriza.

- Danas BiH niko ne prijeti da bi opet mogle biti uvedene vize. Političari na zapadu Evrope koji to rade, to rade najčešće iz vlastitih političkih interesa – istakla je Fajon.

Foto: blic.rs

Portal Analitika