Abiznis

Rasprava o Zakonu o porezu na dohodak fizickih lica u ponedjeljak

OE-200Odbor za ekonomiju, finansije i budžet jednoglasnom odlukom a na prijedlog ministra finansija Radoja Žugica je odlucio da raspravu o Zakonu o porezu na dohodak fizickih lica ostavi za ponedjeljak, kako bi Vlada mogla da obavi dodatne konsultacije.

Rasprava o Zakonu o porezu na dohodak fizickih lica u ponedjeljak
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Žugic je predložio da se prva tacka – Prijedlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak fizickih lica, koji podrazumijeva povecanje oporezivanja bruto zarada vecih od 400 eura sa devet na 12 odsto,  odloži zbog dodatnih konsultacija u Vladi.

Nakon Žugicevog prijedloga uslijedila je polucasovna rasprava, u kojoj su neki od clanova uzeli ucešca.

Poslanik Nebojša Medojevic istakao je da ukoliko je on dobro obaviješten da ovaj Zakon nije prošao Ustavni odbor jer nema ustavni osnov. „Bez obzira na našu kolegijalnost i spremnost kolega iz Demokratskog fronta da raspravljamo danas o svim zakonima smatram da je ovo važna pravna i ustavna i politicka cinjenica, i predlažem ministru da napravi konsultacije u Vladi, ali ne na ovaj nacin da kršimo proceduru.“ rekao je Medojevic.

Srdan Milic iz SNP-a je istakao da prema informacijama do kojih je on došao pomenuti Zakon nije prošao Ustavni odbor jer nije zadovoljio proceduru a koja je u vezi sa socijalnim dijalogom „Treba samo provjeriti zašto Zakonodavni odbor nije prihvatio Zakonu o porezu na dohodak fizickih lica“ kazao je Milic. On je dalje dodao da treba provjeriti tu informaciju kako bi shodno tome Odbor za ekonomiju, finansije i budžet mogao raspravljati i donijeti ispravnu odluku.

O razlozima za odbijanje pomenutog zakona od strane Ustavnog odbora govorio je i  Zoran Jelic iz DPS-a.

„Tacno je da ovaj Zakon nije prošao onaj socijalni dijalog i ja sam to na sastanku koji sam imao u ime kluba DPS-a sa predstavnicima sindikata i saopštio“ rekao je Jelic, dodajuci da Socijalni savjet nije funkcionisao u punom kapacitetu i da treba sacekati konsultacije Vlade povodom Zakona o porezu na dohodak fizickih lica.

Predsjednik Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, Aleksandar Damjanovic, pojasnio je u okviru kojeg domena raspravljaju kako  Ustavni odbor tako i Odbor kojim on predsjedava.

„Ono što sigurno necemo uraditi dok ja predsjedavam ovim Odborom jeste da cekamo druge odbore na informacije i pisma drugih odbora da bi mi obavili naš dio posla“ izricit je bio Damjanovic.

Nakon još jednog objašnjenja suštinskih razloga odlaganja rasprave o Zakonu, ministra Žugica, u kojima je naveo najavu amandmana na predloženi Zakon, kao i nastavak socijalnog dijaloga, uslijedila je opet rasprava u kojoj je ovog puta, pored Medojevica, Jelica i Milica ucestvovao i poslanik Mladen Bojanic iz Pozitivne.

„Ako ima šanse da se u nekom dodatnom vremenu obavi socijalni dijalog i da se poboljša Zakon onda ne vidim neki veliki problem da se, iako smatram da je Vlada glavni krivac za sve ovo dozvoli neko dodatno vrijeme, eventualno sjutra“ kazao je poslanik Pozitivne Crne Gore.

U toku svog izlaganja ministar Žugic je istakao da prijedlog kriznog poreza nece biti povucen iz procedure.

Nakon  rasprave clanovi Odbora za ekonomiju, finansije i budžet su jednoglasno usvojili prijedlog ministra Žugica da se rasprava o Zakonu o porezu na dohodak fizickih lica nastavi u najkracem mogucem roku odnosno u ponedjeljak 28. januar u 9 casova za kada je zakazan nastavak sjednice Odbora.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet na današnjoj sjednici je pored pomenutog Zakona o porezu na dohodak fizickih lica, raspravljao i o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o osiguranju, Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o hartijama od vrijednosti, Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o elekrtonskim komunikacijama kao i o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o energetici.

Nakon rasprave, maticni odbor je odložio izjašnjavanje o setu navedenih zakona za nastavak sjednice na kojoj se ocekuje plenum u kojem ce svi  poslanici moci da se izjasne o prijedlozima.

OE-1-430
Portal Analitika