Abiznis

GLOMAZIĆ: Prošla godina najgora u istoriji avio-saobraćaja

glomazicokStalni rast cijene goriva i dostizanje njenog enormno visokog nivoa je glavni razlog lošeg poslovanja avio-kompanija. Cijena goriva je gotovo udvostručena u odnosu na 2009. Trošak goriva dostigao 30% i više ukupnih troškova avio-prevozioca, kazao je za Pobjedu izvršni direktor Montenegroerlajnza Petar Glomazić.

GLOMAZIĆ: Prošla godina najgora u istoriji avio-saobraćaja
Portal AnalitikaIzvor

 

On je kazao, u razgovoru sa glavnim i odovornim urednikom Pobjede, Srđanom Kusovcem, da je prije nekoliko decenija ovaj biznis  bio unosan i da je pružao  mogućnost zarade.

„Danas ste u avijaciji prinuđeni da obrćete veliku količinu novca, i to više puta u toku godine, a da je zapravo gotovo nemoguće ostvariti profit. Danas se kompanija može smatrati uspješnom ako uspijeva da pokrije troškove ili proizvodi kontrolisan gubitak“, kazao je Glomazić i podsjetio da su u prošloj godini ugašene kompanije Malev i Spanair.

„Većina kompanija u svijetu danas pravi značajne gubitke u poslovanju. Lufthanza je samo u prvom kvartalu prošle godine prijavila gubitak od 397 miliona eura. Ni drugi ne prolaze bolje. Glavni razlog lošem poslovanju avio-kompanija je stalni rast cijene goriva i dostizanje njenog enormno visokog nivoa. Ona je prošle godine dostigla svoj apsolutni istorijski maksimum i gotovo je udvostručena u odnosu na 2009. To čini da je trošak goriva dostigao 30% i više ukupnih troškova avio-prevozioca. Ova stavka je nekada bila višestruko manja. Opadanje platežne moći putnika i nemogućnost da tarifa prati rast troškova, novi nameti po osnovu emisije ugljendioksida, sve to dovodi evropske avio-kompanije u nezavidnu poziciju“ kazao je Glomazić.

Osvrćući se na situaciju u Moontenegroerlajnzu, i upoređujući ga sa situacijom u regionu, Glomazić je istakao da  sve kompanije u regionu proizvode desetomilionske gubitke i da ne bi mogle da opstanu bez konkretne državne pomoći koju su i dobijale i dobijaju i zahvaljujući čemu i opstaju.

„Mislim da je to u slučaju Crne Gore veoma izraženo i da je nacionalna avio-kompanija dio bazične infrastrukture. Njeno postojanje treba sagledavati u svjetlu stanja putne i željezničke infrastrukture, u svjetlu značaja avio-saobraćaja za turističku privredu, koja je znatan dio naše ukupne ekonomije i u svjetlu opšte povezanosti Crne Gore sa Evropom i svijetom, bez kojih nema održivog razvoja.

Nadovezujući se na konstataciju da Montenegroerlajnz  nije bio korisnik državnih subvencija za razliku od ostalih kompanija u regiji, Glomazić je kazao da si se u crnogorskoj aviokomoaniji u potpunosti oslanjali na sopstveno poslovanje.

„Interesantno je da smo baš u tom periodu započeli proces obnove flote koji je bio neophodna faza u razvoju i postojanju kompanije. To je apsolutno najvažniji i istovremeno najzahtjevniji i najteži proces u radu, kako sa tehnološkog tako i sa finansijskog aspekta. Montenegro Airlines je jedina kompanija u regionu koja je to uspjela. I to smo činili iz sopstvenih sredstava. Ovaj proces se poklapa sa velikom ekonomskom krizom, ali nemamo izbora jer je u pitanju strateško pitanje. Tri 'embraera E195' nas godišnje koštaju 10 miliona dolara i do sada smo uložili 42,5 miliona dolara iz tekućeg poslovanja. Sledeće godine očekujemo pristizanje još jednog 'embraera' i to će biti dodatno opterećenje od 3,5 miliona dolara godišnje. Tek ove godine Vlada Crne Gore je opredijelila određena sredstva za djelimično finansiranje nabavke jednog od 'embraera' i ta pomoć predstavlja 10% vrijednosti jednog aviona. Program restrukturiranja predlaže da se takva pomoć ostvaruje kroz period od tri godine nakon čega bi kompanija bila u situaciji da nastavi samostalno ovu investiciju“, istakao je Glomazić.

 

Portal Analitika