Region

Mustafa Cerić među 50 najuticajnijih muslimana u svijetu

ceric21Kraljevski islamski centar za strateške studije u Jordanu objavio je listu 500 najuticajnijih muslimana u svijetu, na kojoj se, među "top 50" nalazi i bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić, prenose agencije.

Mustafa Cerić među 50 najuticajnijih muslimana u svijetu
Portal AnalitikaIzvor

Cerić, koji je sada predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), nalazi se među 50 (top 50) najuticajnijih muslimana u svijetu u 2012. godini, prema listi "500 najuticajnijih muslimana u svijetu za 2012. godinu", četvrtoj ove vrste koja se izdaje jednom godišnje.

“Biti jedan od najuticajnijih muslimana u svijetu, u odnosu na milijardu muslimana u svijetu, velika je čast, veliko zadovoljstvo i velika odgovornost da se to breme nosi”, rekao je Cerić agenciji Fena.

On je kazao da je počašćen izborom "iako smo mi relativno mala zajednica, ali biti među najuticajnijim muslimanima među kojima je kralj Saudijske Arabije, kralj Jordana, ajatolah Hamnei, šejh Kardavi, i drugi, zaista je velika stvar i zahvaljujem Bogu što su ljudi primijetili da je to što mi radimo vrijedno pažnje i to nas obavezuje da radimo više i bolje".

"Sve što neko radi iz BiH, sve što neko radi kao Bošnjak i zato dobije od nekog nagradu, nije samo lična nagrada, nego je to nagrada i priznanje bošnjačkom narodu, Bosni i Hercegovini, mojim sunarodnicima, mojim unucima, prijateljima i onima koji vjeruju da je dobro ono što mi radimo, da je korisno za našu državu i naciju", rekao je Cerić.

Od Bošnjaka, na listi 500 najuticajnijih muslimana se nalaze i dr Rusmir Mahmutćehajić, predsjednik Međunarodnog foruma Bosna, i dr Enes Karić, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Na prvom mjestu u "top 50" nalazi se saudijski kralj Abdulah bin Ali Saud, na drugom je turski premijer Redžep Tajip Erdogan, a na trećem marokanski kralj Muhammed VI.

Knjiga nosi naslov "500 najuticajnijih muslimana u svijetu u 2012. godini" a priprema je i izdaje Kraljevski islamski centar za strateške studije, kao nezavisni istraživački centar povezan s Kraljevskim institutom za islamsku misao „Alu al-Bajt", međunarodnim nevladinim islamskim institutom sa sjedištem u Amanu.

Portal Analitika