Abiznis

Prijavljeno 185 miliona eura potraživanja povjerilaca Vektre

brkovic27Ukupna prijavljena potraživanja povjerilaca kompanije Vektra Montenegro, u koju je uveden stečaj krajem prošle godine, iznose 185,16 miliona eura, prenosi Mina biznis.

Prijavljeno 185 miliona eura potraživanja povjerilaca Vektre
Portal AnalitikaIzvor

Stečajni upravnik, Zdravko Cicmil saopštio je na prvom sastanku povjerilaca u Privrednom sudu da je do sada stiglo 65 prijava potraživanja koje sa kamatama iznose 185,16 miliona EUR.

Ročište za ispitivanje potraživanja u kompaniju biznismena Dragana Brkovića, zakazano je za 21. februar.

Ustanovljene su četiri klase povjerilaca - razlučni i povjerioci prvog, drugog i trećeg isplatnog reda.

Među razlučne povjerioce spadaju ciriška banka NLB Interfinanc /Interfinanz/ čija potraživanja sa kamatama iznose oko 60 miliona EUR, OTP banka sa preko 75 miliona EUR i Crnogorska komercijalna banka (CKB) sa blizu 29 miliona EUR.

Među povjerioce prvog reda spadaju zaposleni, kojim se za zarade duguje 1,28 miliona EUR, a za zarade po Ugovoru o djelu 272,7 hiljada EUR.

U drugom isplatnom redu su Poreska uprava (PU) sa 2,84 miliona EUR i Uprava lokalnih javnih prihoda Podgorice sa skoro 47 hiljada EUR potraživanja.

U treći isplatni red spadaju kompanije Tošmil iz Podgorice koja je prijavila 242,2 hiljade EUR. Kompanije koje su prijavile potraživanja, između ostalih, su i Bratstvo Radulovića sa 341,91 hiljadom EUR, podgorička Magma 657,25 hiljada EUR, Ivanmont 270,12 hiljada EUR, Tehno-gradnja 301,87 hiljada EUR i AG Infoplan iz Nikšića 395,6 hiljada EUR.

Potraživanja u iznosu od 1,96 miliona EUR prijavio je Kombinat aluminijuma (KAP), koje je stečajni upravnik osporio jer je taj iznos, prema knjigovodstvenim podacima, već plaćen.

Punomoćnik stečajnog dužnika, Ranko Grbavac kazao je da je upućena žalba na rješenje o uvođenju stečaja, koji je u postupku. On je najavio i plan reorganizacije, zbog čega je predložio odlaganje ročišta.

Cicmil je kazao da po Zakonu o stečaju nije predviđeno odlaganje prvog sastanka povjerilaca, kao i da je to samo radi upoznavanja povjerilaca po broju i vrsti potraživanja.

»Zato nema potrebe da se ročište odlaže«, dodao je Cicmil.

Na prvom sastanku povjerilaca formiran je i Odbor povjerilaca, koje se prema zakonu formira od tri do pet povjerilaca sa najvećim neobezbjeđenim ili djelimično obezbjeđenim potraživanjima.

Odbor su formirali povjerioci Poreske uprave, koja ima najveća neobezbijeđena potraživanja, kao i predstavnici kompanija Magme i Ivanmonta. Za predsjednika Odbora povjerilaca izabrana je Ana Medojević iz Poreske uprave.

Privredni sud u Podgorici je 20. decembra uveo stečaj u kompaniju Vektra Montenegro.

Rješenje o uvođenju stečaja u Vektru Montenegro donio je sudija podgoričkog Privrednog suda Miodrag Anđelić na predlog CKB-a, odnosno kompanije OTP faktoring /Factoring/.

Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra 2011. godine Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona EUR.

Uvođenje stečaja je traženo za kompanije Vektra Boka, Horajzon Lodžistik /Horizon Logistic/, Vektra aviejšn /Aviation/ i Vektra investments.

Privredni sud je odbio zahtjev CKB-a i OTP faktoringa za uvođenje stečaja Vektri aviejšn zbog nevraćenog kredita sa kamatama u iznosu od oko 1,2 miliona EUR, zbog činjenice da je sada račun prohodan i da nije više u blokadi.

Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju Vektra investments zakazano je za sjutra, dok će se ročišta za Vektra Boku održati 4. februara.

Privredni sud u Bijelom Polju uveo je krajem maja stečaj u Vektru Jakić, takođe na zahtjev OTP banke. Stečaj je uveden zbog neizmirivanja kredita od 73,6 miliona EUR, koji je banka odoborila Vektri Montenegro, a gdje je Vektra Jakić bila žirant.

Stečaji su krajem jula uvedeni i u Horajzon Lodžistik, zbog duga od 2,56 miliona EUR i kompaniju Vektra voda, koja duguje 3,25 miliona EUR.

Portal Analitika