Abiznis

ŠPOLJAR: Automobil na vodu je energetski efikasan

kristjanslajd- Da rezimiram – pogoni na vodu (vodonik, praskavac HHO) pogodni su za sve vrste automobila, teretnih vozila, radnih mašina, autobusa, vozova itd. Primjera radi ako autobus troši 35lit/100km ušteda na istom je oko 11 litara. Automobil, koji prije ugradnje troši 10 l na100km, poslije ugradnje ovog mehanizma troši oko 7 litara na 100 km, pa sami izračunajte kolika je to ušteda. Sam sistem košta od 250 eura do 700 eura za automobile i manja teretna vozila, a za veća i novija teretna vozila kreće se oko 900 eura, zavisno od snage i godišta vozila.

ŠPOLJAR: Automobil na vodu je energetski efikasan
Portal AnalitikaIzvor

 

Građani Crne Gore od ove sedmice imaju priliku da kod kompanije Fizis (www.fizis.com) ugrade mehanizam u svojim automobilima koji kao pomoćno pogonsko gorivo koristi-vodu odnosno vodonik koji se dobija elektrolizom vode.

Nuje bitno da li automobil ide na benzin, dizel ili plin, vodonik u motoru radi istu stvar – poboljšava sagorijevanje goriva čime motor dobija na snazi, ali se štede do 30 odsto goriva.

Energetski ekspert Kristjan Špoljar kaže da je ideja sa vodonikom kao pogonskim gorivom stara nekoliko decenija, ali iz više razloga nikada nije na adekvatan način obrađena.

- Ovaj konkretan projekat ima za svrhu, sa što manjim ekonomskim izdacima, povećati efikasnost postojećih motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i ne manje bitan ekoloski razlog, smanjenje emisije štetnih plinova, kaže za Portal Analitiku Špoljar, autor projekta solarne stanica ispred stare Vlade sa električnim biciklima.

Prema njegovim riječima, samim povećanjem efikasnosti to se odražava i na manju potrošnju konvencionalnih goriva kao što su dizel, benzin i plin.

- Konkretan primjer radi na principu elektronski kontrolisane elektrolize vode (H2O) gdje se dobija plin (praskavac) HHO koji se dodavanjem u smjesu goriva i zraka služi kao pospješivač gorenju. Rezultati koji su dobijeni na testiranjima su vrlo pozitivni, što se tiče ekonomskog gledišta, a najveći efekat se dobija u ekološkom smislu gdje su mjerenja pokazala da količina CO2 plina koji se dobija sagorijevanjem fosilnih goriva smanjuje za čak 85 odsto.Sama potrošnja goriva je smanjena za oko 35 odsto i vrlo važna stavka je što nema negativno djelovanje na sam motor, već se produžuju se servisni interval za izmjena ulja, filtera kao i radni vijek motora, objašnjava Špoljar.

kristijanokBolji efekti na većim motorima: Ovakvi sistemi su pogodni za sve vrste motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, a najveći efekti su dobijeni na većim i jačim motorima.
- Da rezimiram - pogodni su za sve vrste automobila, teretnih vozila, radnih mašina, autobusa, vozova itd. Primjera radi ako autobus troši cca 35lit/100km ušteda na istom je oko 11 litara . Automobil, koji prije ugradnje troši cca 10 l/100km, poslije ugradnje troši oko 7 l/km, a sami izračunajte kolika je to ušteda u eurima, navodi Špoljar.

Sam sistem košta od 250 eura do 700 eura za automobile i manja teretna vozila, a za veća i novija teretna vozila kreće se oko 900 eura, zavisno od snage i godišta vozila.

Ovaj sistem je koncipiran tako da nema apsolutno nikakvih mogućih bezbjednosnih prepreka jer sam plin se ne skladišti, nego se količina koja se kontrolisano proizvede automatski troši u motoru.

Na tržištu se trenutno nalaze razna rješenja sličnih, ali ne i provjerenih sistema što dovodi u pitanje samu efikasnost sistema i štetnost po sam motor. Na projektu poboljšanja i iskoristivosti konvencinalnih fosilnih goriva radim već nekoliko godina.

Pošto je Crna Gora ekološka drzava, državna uprava bi trebala prva posegnuti za takvim sistemima, budući da su potrebna manja budžetska sredstva potrebna za goriva koje troše sva službena vozila državnog, lokalnog sistema i predućecima u državnom vlasništvu (autobuski transport, željeznicki transport itd).

Portal Analitika