Abiznis

Uskoro dozvola za vjetroelektranu Krnovo

10VjetroelektranaVlada ocekuje da ce uskoro biti stvoreni uslovi za izdavanje gradevinske dozvole za gradnju vjetroelektrane Krnovo na teritoriji opština Nikšic i Šavnik, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije, prenosi Mina biznis.

Uskoro dozvola za vjetroelektranu Krnovo
Portal AnalitikaIzvor

»Vlada je polovinom novembra donijela Odluku o utvrdivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti za gradnju vjetroelektrane Krnovo i ocekuje se da ce se uskoro stvoriti uslovi za davanje gradevinske dozvole za njenu realizaciju«, kazali su agenciji Mina-business iz Ministarstva ekonomije.

Predstavnici tog Vladinog resora potpisali su dva ugovora o zakupu zemljišta i gradnji vjetroelektrana na Možuri i Krnovu, u opštinama Bar i Ulcinj, odnosno Nikšic i Šavnik.

»Za lokalitet Krnovo potpisan je ugovor o izgradnji vjetroelektrane instalisane snage do 50 megavati (MW), uz uslov da se ona poveca do 72 MW, ukoliko Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) dozvoli da se omoguci prikljucenje dodatne instalisane snage na elektroenergetski sistem«, naveli su iz Ministarstva.

U meduvremenu je završena studija integracije vjetroelektrana u elektroenergetski sistem, dok je CGES u avgustu 2011. godine, s obzirom na ozbiljnu realizuju projekta proširenja visokonaponskog elektroenergetskog sistema, dao saglasnost za prikljucenje vjetroelektrane Krnovo instalisane snage 72 MW.

»Zbog gradnje 400 kilovolti (kV) dalekovoda od crnogorske obale do Pljevalja, CGES se saglasio da se vjetroelektrana Krnovo prikljuci u Breznima, a ne na trafostanici Nikšic«, saopštili su iz Ministarstva.

Imajuci u vidu novo mjesto prikljucenja, Ministarstvo nadležno za uredenje prostora je pocetkom 2011. godine izdalo generalne urbanisticko-tehnicke uslove u cilju izrade tehnicke dokumentacije, koje je sada potrebno inovirati.

„Potrebno je dati urbanisticko-tehnicke uslove koji ce uvažiti novu situaciju. Objekte potrebne za izgradnju vjetroelektrane je neophodno unijeti u državne i lokalne planske dokumente, cija je izrada u toku“, kazali su iz Ministarstva ekonomije.

Investitor, kako su dodali, intenzivno priprema tehnicku dokumentaciju, a završen je i Elaborat o procjeni uticaja gradnje vjetroelektrane na životnu sredinu, izradene na osnovu jednogodišnjeg posmatranja migratornih vrsta toga lokaliteta.

Iz Ministarstva su naveli i da je za gradnju vjetroelektrana na Možuri, u opštinama Ulcinj i Bar, zadužen španski konzorcijum Fersa enerhias /Energias/ Renovables, sa kojima je ugovor zakljucen u julu 2010. godine.

»Ugovorom je predvidena gradnja vjetroelektrane instalisane snage do 46 MW. Period zakupa je 20 godina, sa mogucnošcu produženja za maksimalno deset godina“, podsjetili su iz Ministarstva.

Oni tvrde da ce u prvih 12 godina rada vjetroelektrane, otkupna cijena elektricne energije biti zagarantovana u skladu sa cijenama definisanim Uredbom o tarifnom sistemu za utvrdivanje podsticajne cijene struje iz obnovljivih izvora energije i Ugovorom. Cijena godišnjeg zakupa državnog zemljišta za gradnju vjetroelektrane na lokalitetu Možura je 37 centi po metru kvadratnom.

U toku 2011. i prošle godine donesena su rješenja o parcelaciji državnog zemljišta koje je potrebno i u skladu sa Ugovorom i Odlukom Vlade odredeno za gradnju vjetroelektrane na Možuri.

»Pripremljen je Aneks ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na Možuri, koji je Vlada prihvatila na sjednici pocetkom oktobra, dok je Ministarstvo održivog razvoja i turizma zaduženo da izmijeni i dopuni urbanisticko-tehnicke uslove za izradu tehnicke dokumentacije«, saopštili su iz Ministarstva.

Najinteresantnije zone za eksploataciju vjetropotencijala, na osnovu studije koja je prvi put radena 2007. godine, su priobalna podrucja sa prosjecnom brzinom vjetra od preko šest metara u sekundi i brda oko Nikšica gdje se ta brzina krece u rasponu od 5,5 metara do 6,5 metara u sekundi.

Na Krnovu su brzine vjetra mjerene na visini od 60 metara, a na lokaciji Možura na visinama od 40 metara, 60 metara i 68 metara.

Pregled i ocjena postojece elektroenergetske mreže, planovi za njeno poboljšanje i investicije razradeni su u Studiji integracije rada i održavanja novih vjetroelektrana u Crnoj Gori.

„U studiji se navodi da je povecanje ukupne stabilne, garantovane, instalisane snage proizvodnih kapaciteta u Crnoj Gori preduslov za integraciju vjetroelektrana u crnogorski elektroenergetski sistem”, zakljucili su iz Ministarstva.

Portal Analitika