Abiznis

Gužve u redovima za naplatu struje: Visoki računi i (ne)opravdane reklamacije

guzvevelikoslokPred šalterima podgoričke Elektrodistribucije neuobičajeno velike gužve i poveći redovi građana koji su došli da plate svoje račune za struju. Građani uglavnom nezadovoljni visokim računima za struju, žaleći se da će im to biti težak udar na kućni budžet. Neki od njih su tu radi reklamacije, jer im je decembarski račun skoro duplo veći od novembarskog.

Gužve u redovima za naplatu struje: Visoki računi i (ne)opravdane reklamacije
Portal AnalitikaIzvor

- Račun za struju mi je oko 90 eura i dupliran je u odnosu na novembarski. Moraću da uradim reklamaciju jer je ta visina računa krajnje nerealna. Evo su mi i isključili struju i bukvalno me primoravaju da ga platim kako znam- kaže vidno uznemiren Semir Kuč, inače diplomirani inžinjer geodezije, kojeg smo zatekli ispred Elektrodistribucije Podgorica.

uzurbanoideokSličnog je mišljenja i penzioner Ivan Pavlović.

- Upravo sam sad došao da reklamiram onaj jedan euro što uzimaju na brojila, jer kad neće nadležni da izvrše korekciju penzija zašto bih ja onda uplaćivao taj euro. Račun za decembar mi je uvećan za nekih tridesetak eura u odnosu na novembarski, a sa ovako niskom penzijom ne znam kako ću to da izdržim- kaže Pavlović, negodujući zbog nedavne najave ministra finansija Radoja Žugića o zamrzavanju penzija.

staracstapokNi osamdesetdvogodišnji penzioner Batrić Tripković kojeg smo zatekli ispred šaltera za reklamacije nije imao razumijevanja za  ovako visoke račune za struju.

- Decembarski račun mi je 97 eura, a novembarski je bio 56.  Siguran sam da nisam toliko potrošio. Reklamaciju ću da tražim ali ne vjerujem da će mi je uvažiti. Bukvalno se ponašaju kao država u državi i niko im ništa ne može- kaže Tripković za Portal Analitika.

Da visoki računi za struju zaista predstavljaju preveliko opterećenje za kućni budžet, saglasna je i učiteljica Suzana Petrović, iako se trudi da redovno izmiruje svoje obaveze.

- Posljednji pristigli račun iznosio je 150 eura, a prošli je bio oko 90 eura. Svi ćutimo, plate stoje, a cijene energenata samo rastu. Zaposlena sam kao profesor i to na određeno, a ko mi može garantovati da sjutra neću ostati bez posla- kazala nam je učiteljica Suzana Petrović dodajući da država mora prestati sa novim nametima i dažbinama kojima svakodnevno opterećuje građane.

Samo ekonomično protiv skupoće: Ipak, ima i onih nešto snalažljivijih koji uz ekonomičnu potrošnju nekako uspijevaju da ublaže posljedice visokih cijena energenata.

bakaurednoizmok- Struja, voda i komunalije su mi važni, pa uglavnom gledam da to redovno izmirujem, jer ne znam šta bih radila da jedan dan ostanem bez toga. Računi su mi oko 30 eura, ali imam šporet sa indukcionim pločama tako da na taj način uspijevam brzo da radim a i znatno mi je ekonomičnije. A znate, ljudi se snalaze na razne načine u ovoj skupoći- kazala je penzionerka Mirjana Crvenica.

- U decembru mi je račun iznosio 72 eura, što je standardno s obzirom na spremanje, grijanje i svu potrošnju koju smo imali u prethodnom mjesecu. Inače, cijene su dosta visoke, ali ako pametno isplanirate potrošnju, to je na kraju podnošljivo- napominje Nađa Marović, inače zaposlena u Upravi za nekretnine.

- Decembarski račun mi je uvećan za desetak eura. Inače, redovno plaćam, pa imam popust od šest eura, što smatram da je dobar potez EPCG jer će stimulisati potrošače da budu redovniji u izmirivanju svojih obaveza. Prosječan račun mi je nekih 40 eura, što nije toliko strašno ako racionalno trošite, napominje penzioner Miloš Labović.

rekalmacijeokZahtjevi za reklamacijom većinom nerealni: U Direkciji za odnose sa javnošću u EPCG kazali su Portalu Analitika da je potrošnja struje u domaćinstvima u decembru za 35 odsto veća u odnosu na potrošnju u novembru, te da to nije neuobičajeno za ovaj period godine. Samo u Podgorici, kako navode, potrošnja je bila za 15 odsto veća nego na primorju. „Sobzirom da je tokom novogodišnjih praznika potrošnja bila povećana, logično je i da će računi biti uvećani, što nije neuobičajeno za ovaj period godine. To znači da će u prosjeku nekome računi biti veći za deset, dvadeset eura a nekome duplo" – kaže za Portal Analitika Tatjana Zečević- Miranović.

Zečević- Miranović dodaje da je u decembru povećan broj građana koji su uložili reklamacije na visinu računa za utrošenu električnu energiju i napominje da se u 90 odsto slučajeva ispostavi da su zahtjevi potrošača nerealni.

miranovickauok- Od 366.000 potrošača, godišnje oko 2000 preda zahtjev za reklamaciju na visinu računa za struju, što predstavlja manje od 0,5 odsto ukupnog broja potrošača. Od tih 2000, ispostavi se da je 90 posto zahtjeva nerealno a samo 10 odsto opravdano- zaključuje predstavnica EPCG.

 

A.Uglik

 

 

 

 

 

Portal Analitika