Društvo

Baković: Najviše ugroženo pravo na slobodan pristup informacijama

suckookInstitucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda u prošloj godini primila je 617 pritužbi, od čega se najveći broj, 103, odnosio na povredu prava na slobodan pristup informacijama, a 72 na odugovlačenje sudskog postupka, rekao je zaštitnik ljudskih prava Šućko Baković agenciji MINA.

Baković: Najviše ugroženo pravo na slobodan pristup informacijama
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao da u poređenju sa prethodnom godinom, nije povećan broj pritužbi.
Smatra da saradnja institucije Ombudsmana sa građanima i njihovo povjerenje u tu instituciju raste.
„Uvjereni smo da nam se ne obraćaju i traže zaštitu svi građani kojima su prava ugrožena ili povrijeđena. Nastojaćemo da se što više približimo građanima, naročito održavanjem Dana Zaštitnika u opštinama Crne Gore i time Instituciju učinimo vidljivijom“, rekao je Baković.
On je dodao da će Institucija Zaštitnika i u ovoj godini, pored redovnih aktivnosti i rada na pritužbama, posebnu pažnju posvetiti pravima djeteta, zaštiti od diskriminacije i prevenciji torture.
Prema njegovim riječima, kao i u 2011. godini, najviše pritužbi i u prošloj podnijeto je zbog povrede prava na slobodan pristup informacijama.
„Po broju pritužbi slijede povrede prava na pravično suđenje, prava djeteta, osoba lišenih slobode, prava iz radnog odnosa i na rad, kao i na ravnopravnost (diskriminacija), pravo na imovinu, na penzijsko-invalidsko osiguranje, državljanstvo i prava iz socijalne zaštite“, rekao je Baković.
On je kazao da je prošle godine značajno unaprijeđen zakonodavni okvir u oblasti ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, kao neophodan preduslov za ostvarivanje ljudskih prava i vladavinu prava.
„Porastao je stepen tolerancije društva prema ranjivim grupama. I pored ostvarenog unaprjeđenja položaja Roma, Aškalija i Egipćana, njihov položaj je i dalje težak, a posebno raseljenih smještenih u kampu Konik“, ocijenio je Baković.

Portal Analitika