Društvo

Povećan broj radnji za otkup zlata: I zlatni zub u zalog

otkupzmalookVlasnici i zaposleni u zlatarama u Ulici Miljana Vukova u Podgorici, poznatijoj kao Zlatarska ulica, žale se da im je u posljednje vrijeme posao značajno opao zbog pojave “nelojalne” konkurencije koja im zbog nešto viših cijena otkupa zlata praktično krade posao ispred nosa. Zlatari sa kojima smo razgovarali kazali su Portalu Analitika da se njihova konkurencija bavi “čistom trgovinom”, te da niko pouzdano ne zna da li je po srijedi običan šverc i gdje otkupljeno zlato dalje završava.

Povećan broj radnji za otkup zlata: I zlatni zub u zalog
Portal AnalitikaIzvor

- Za nas regularne zlatare- zlato prvenstveno ima praktičnu upotrebu, dok je kod naše konkurencije u pitanju čista trgovina. Niko pouzdano ne zna, gdje to otkupljeno zlato završava, dok se kod nas sve zna– kazano nam je iz zlatarske radnje “Methadžović”.

Iako nijesu bili previše otvoreni za razgovor i drugi zlatari sa kojima smo pričali dijelili su slično mišljenje. Oni kažu da je posao koji obavlja njihova “nelojalna” konkurencija “sumnjivog karaktera” i da bi se nadležna inspekcija trebala time pozabaviti.

- Poslujemo dvadeset godina i kvalitet našeg proizvoda je provjeren. Zlato koje se založi pretačemo u sirovinu i od njega pravimo nakit koji potom prodajemo u našim radnjama. A gdje završava zlato koje građani založe u tim poslovnicama? Očigledno da je u pitanju neki sumnjiv posao koji ne podliježe nikakvoj kontroli- kazali su Portalu Analitika u zlatari “Opal”.

otkupuslPosao trpi zbog “nelojalne” konkurencije: U Podgorici je za samo nekoliko mjeseci otvoreno petnaestak poslovnica za otkup zlata i to u Ulici Slobode, u zgradi Nikića i Vektri, te preko puta Pravnog fakulteta, a masovno se otvaraju i po drugim gradovima širom Crne Gore. Iako se zlato oduvijek otkupljivalo u zlatarskim radnjama, izgleda da su novajlije sada uzele primat, jer građanima nude mogućnost da unovče svoje dragocjenosti po znatno višim cijenama u odnosu na uslove pod kojima se se ovaj plemeniti metal može unovčiti u zlatarama.

Opšti utisak koji i običan laik može steći je da posao cvjeta u novootvorenim poslovnicama za otkup zlata i srebra, budući da je za relativno kratak period ovakvih radnji sve više na podgoričkim ulicama. Isto se ne može reći i za poslovanje podgoričkih zlatara, koji su Portalu Analitika povjerili da im zbog “nelojalne” konkurencije posao drastično trpi, bar što se tiče otkupa zlata.

- U poslednjih pola godine posao nam je drastično opao i sigurno je da to ima neke veze sa nelojalnom konkurencijom odnosno radnjama za otkup zlata koje nekontrolisano i u sve većem broju niču na podgoričkim ulicama. Pitanje je kako im se isplati da daju veću otkupnu cijenu zlata, ali vjerovatno su našli neki način da bi im to bilo isplativo i zbog toga nam praktično onemogućavaju posao, kazali su Portalu Analitika u zlatari “Opal”, sugerišući da se iza svega toga krije “sumnjiva rabota”.

zlataresireokU zlatarama samo četrnaestokaratno zlato na otkup: Inače, otkupna cijena četrnaestokaratnog zlata u podgoričkim zlatarama je između dvadeset ipo i dvadeset jednog eura za gram, dok se zlato veće finoće i drago kamenje ne otkupljuju. Otkupljeno zlato se, kako su nam kazali u jednoj od podgoričkih zlatara, uglavnom topi i od njega se u istoj zlatari pravi novi nakit. “Zlato otkupljujemo po cijeni od 21 euro za gram i to samo četrnaestokaratno zlato”- kazali su nam u zlatari “Leandro”. Po istoj otkupnoj cijeni svoje zlato možete založiti i u obližnjoj zlatari “Dominik”. U zlatarama “Methadžović” i “Opal” otkupna cijena se kreće od 20,5 do 21 euro zavisno od gramaže i finoće zlata.

Sa druge strane, firme koje se bave otkupom zlata otkupljuju sve što ponudite, od četrnaestokaratnog do čistog dvadesetčetvorokaratnog zlata, koje možete prodati po cijeni od 20,5 pa do čak 35 eura po gramu, zavisno od finoće tog plemenitog metala. Tako bar stoji u zvaničnom cjenovniku koji će vam predočiti ukoliko se odlučite da svoje zlato unovčite u neku od radnji koje se bave otkupom ovog metala, no uz malo vještog cjenjkanja i pregovaranja, cijena može biti i veća od prvobitno ponuđene.

U ovim radnjama možete unovčiti praktično sve što vam padne na pamet: Lom zlato, nakit, zlatnike, zubno zlato koje je u ovim radnjama na visokoj cijeni. Otkupljuje se i srebro, ali po znatno nižim cijenama.

exchangeotkupokU zalog od lom zlata do zlatnog zuba: Da posla u radnjama za otkup zlata zbilja ne manjka, potvrdili su nam i zaposleni u dvije takve radnje koje smo obišli u centru grada. “Građani se solidno interesuju, posla ne hvali”- gotovo istovjetan odgovor dobili smo u “Gold exchange” i “Fast 3000” koje smo obišli u centru grada. Inače, kada uđete u jednu od takvih radnji, u svega petnaestak kvadrata nećete vidjeti nakit, kako se to u prvi mah može pretpostaviti, umjesto toga kao u najobičnijoj kancelariji dočekaće vas službenica za radnim stolom i prvo što vam odvraća pažnju je cjenovnik za otkup zlata i srebra okačen na zidu.

U “Gold exchange” ukratko su nam pojasnili i način na koji ovdje možete založiti i unovčiti svoje zlato. “ Zlato koje donesete prvo izmjerimo, odstranimo cirkone ako je u pitanju nakit i zavisno od toga kolika je finoće tog metala ponudićemo vam odgovarajuću cijenu. Cijene se kreću od 20,5 pa do 35 eura po gramu, a možete založiti sve- od lom zlata, narukvica, lančića, prstena, pa do zlatnog zuba”- objasnila nam je službenica jedne od nekoliko poslovnica “Gold exchange-a” u gradu.

otkupzslokUmjesto fiskalnog računa, ugovor i priznanica: U poslovnici “Fast 3000” su nam kazali i da ne izdaju fiskalni račun, umjesto toga, uz potpisani ugovor o otkupu zlata dobićete priznanicu o uplati.

- Ukoliko ste zadovoljni ponuđenim uslovima potpisujemo ugovor o otkupu, dobijate svoj primjerak ugovora i nakon toga posao je zaključen. Od tog momenta založeno zlato više nije vaša briga- kazali su nam uz napomenu da je pouzdanost i diskrecija zagarantovana ukoliko se odlučite za saradnju sa ovom firmom.

Na naše insistiranje da nam pojasne gdje završava založeno zlato, zaposleni u pomenutim poslovnicama za otkup zlata i srebra saglasni su da “osim vlasnika to niko pouzdano ne zna”. “To zlato se kasnije pretače u zlatne poluge i potom dalje distribuira”- u povjerenju su nam otkrili. U “Fast 3000” su nam potvrdili i informaciju da je njihov vlasnik izvjesni Hrvat koji drži više ovih radnji u Podgorici. “ I sa Gold exchange-om smo povezani u neku vrstu partnerske saradnje”- navela je zaposlena u “Fast 3000”.

elidaokKo najviše ponudi ili najpouzdaniji: Građani Podgorice koje smo anketirali većinom kažu da u vrijeme besparice ne razmišljaju mnogo o tome koliko je posao pouzdan sve dok radnja posluje legalno, već im je bitnije ko će ponuditi više novca za založeno zlato.

- U zlatarama koliko mi je poznato, daju manju cijenu za otkupljeno zlato nego poslovnice u kojima se možete i dogovoriti za cijenu, tako da mislim da je to za građane povoljnija varjanata. Par puta sam založila nešto zlatnog nakita koji mi više nije bio potreban i bila sam zadovoljna količinom novca koji sam dobila u jednoj od tih radnji, kazala je Portalu Analitika dvadesettrogodišnja Elida Korać, diplomirani politikolog.

“Kad vam je potreban novac uglavnom gledate ko će više da ponudi, a malo ko razmišlja šta će posle biti sa nakitom koji ste založili jedino u slučaju da za vas ima neku sentimentalnu vrijednost. Čini mi se da nema posebne razlike između antikvarnica i radnji za otkup zlata što se tiče kvaliteta usluge, a baš skoro sam u nekoj od ovih radnji založio stari pokidani nakit-mišljenja je jedan stariji Podgoričanin kojeg smo zatekli u centru glavnog grada.

gradjaniokIpak, ima i onih koji se najradije opredjeljuju za zlatare za koje kažu da pružaju provjeren kvalitet, navodeći da je zlatarska vaga ipak “najpouzdaniji način procjene”. - Pod upadnjivom reklamom i uz garanciju da je sve što rade profesionalno, sigurno i diskretno lako će privući svakog lakovjernog građanina koji u vremenu krize i besparice ponajmanje razmišlja o tome koliko su ove radnje zaista pouzdane i gdje će založeno zlato na kraju završiti. Što se mene tiče uvjek biram provjeren kvalitet i rado ću se opredijeliti za zlataru u koju imam povjerenja- izričita je jedna sugrađanka.

Očigledno je da u vremenu krize i besparice građanima jedino preostaje da prodaju koji komad zlatnog nakita ne misleći mnogo o posljedicama, što su i novootvorene radnje prepoznale kao sigurnu zaradu pa i ne čudi zbog čega ih u poslednje vrijeme ima u povećanom broju. Ipak, nije na odmet poslušati savjet naše sugrađanke koja kaže da sve treba prethodno provjeriti kako bi se eliminisala mogućnost za zloupotrebe.

 

Ana UGLIK

 

 

Portal Analitika