Društvo

Sofija Milović - argentinska Crnogorka

sofijaMGotovo vijek nakon što su se prvi Crnogorci nastanili u Južnoj Americi, crnogorska javnost počinje da saznaje koliko je brojna i uspješna naša dijaspora na „zelenom kontinentu“. Ponajviše zahvaljujući Novljaninu Gordanu Stojoviću, objavljeni su podaci iz gotovo filmske sudbine o ljudima čiji su preci napustili Crnu Goru bježeći od gladi, da bi u novoj domovini - Argentini, Boliviji, Paragvaju ili na Aljaski postajali guverneri, ministri, super uspješni biznismeni...

Sofija Milović - argentinska Crnogorka
Portal AnalitikaIzvor

 

Junakinja ove priče, međutim, nije iz svijeta onih kojima se ostvario „američki san“, makar i u Južnoj Americi. U priči novinarke Antene M upoznajte Sofiju Milović, mladu nastavnicu engleskog jezika, koja predaje u školi, u jednom siromašnom mjestu nadomak Amazonije, u provinciji Ćako, jednom od najčešćih odredišta prvih crnogorskih doseljenika u Argentini.

"Ja sam Sofija Milović. Živim u provinciji Ćako, republika Argentina. Moj djed Lazar je bio Crnogorac."

Sofiju su izabrali za sagovornicu, između pedesetak hiljada crnogorskih potomaka u Argentini, zbog pomalo narcisoidnog razloga - crnogorski jezik, koji je prema Gordanovim riječima, naučila, ponajviše, slušajući Antenu M.

Iako je rano izgubila oca, Sofija je od njega stekla prva saznanja o Crnoj Gori.

"Imala sam malo informacija o Crnoj Gori, taman onoliko koliko je moj pokojni otac uspio da mi ispriča dok sam bila dijete."

I to je, međutim, bilo dovoljno da Sofiju veže za zemlju o kojoj je znala samo iz priče.

"O mom porijeklu sam dugo istraživala. Čitala sam knjige, tražila informacije po internetu.Uz pomoć Fejsbuk profila uspjela sam da saznam mnogo o zemlji mojih predaka i našem ogranku Milovića."

Sofija sa strašću čita o Crnoj Gori i, tvrde oni koji su se sa njom srijetali, našu istoriju poznaje već izuzetno dobro. Otvaranje Konzulata Crne Gore, prije nešto više od godinu, pomoglo je da se porodice naših iseljenika lakše okupljaju i održavaju vezu sa prapostojbinom.

"Sa našim počasnim konzulom Dragom Mićunovićem i njegovom familijom radimo na očuvanju našeg porijekla."

Nakon što je Gordan Stojović u Živoj istini ispričao kratku storiju o Sofiji, odmah su počeli da se javljaju ljudi spremni da plate kartu za Sofijin put do Crne Gore i boravak u zemlji njenih predaka. Zemlji od koje je razdvaja tačno 11 hiljada i 104 kilometra, odnosno 15 sati leta avionom. Tačnije, zemlji od koje je ni ta udaljenost nije mogla odvojiti, ali ni gotovo potpun zaborav kojem je Crna Gora predala svoj narod u Argentini i drugim latinoameričkim zemljama.

"Mislim da je nepoznavanje crnogorske kulture genocid prema našim precima i to je jednako genocidu prema istoriji i kulturi Ćako."

Kako sada stvari stoje, sljedeći razgovor sa Sofijom novinari Antene M neće raditi posredstvom interneta, već u studiju pomenutog radija. Kockice se lijepo slažu da Sofija na proljeće bude dočekana u Crnoj Gori. Do tada, ona šalje veliki pozdrav iz Argentine.

Portal Analitika