Društvo

Tužilaštvo nije kontaktiralo CB povodom slučaja CKB

centralnaokDržavno tužilaštvo nije kontaktiralo Centralnu banku Crne Gore (CBCG) povodom slučaja Crnogorske komercijalne banke (CKB), jer su eventualne krivične radnje i postupanja isključivo u nadležnosti pravosudnih organa, saopštili su iz vrhovne monetarne institucije.

Tužilaštvo nije kontaktiralo CB povodom slučaja CKB
Portal AnalitikaIzvor



Iz CBCG su agenciji Mina-business kazali da je odgovornost ovlašćenih osoba u banci za odobravanje kredita i ocjenu kreditnog rizika u ingerenciji same banke i njenih akcionara, dok su eventualne krivične radnje i postupanja isključivo u nadležnosti tužilaštva i pravosudnih organa.

CBCG, kako su naveli njeni predstavnici, obavlja kontinuiranu kontrolnu aktivnost svih crnogorskih banaka i postupa u skladu sa zakonskom regulativom kojom se uređuje poslovanje banaka.

„Naravno, CBCG obavlja i kontinuiranu kontrolu CKB i sve nepravilnosti koje se odnose na kršenje te regulative sankcioniše u skladu sa Zakonom o bankama. Treba imati u vidu da kontrola vrhovne monetarne institucije nema za cilj utvrđivanje postojanja krivičnih ili drugih protivpravnih radnji, niti CBCG ima nadležnosti ili ovlašćenja za kvalifikovanje krivičnih radnji“, objasnili su iz CBCG.

Cilj njihove kontrole, kako su objasnili, je ocjena rizičnog profila banke i sigurnosti i stabilnosti njenog finansijskog položaja, kako bi se ostvario javni interes očuvanja sigurnosti depozita i sposobnost banke da izmiruje druge zakonske obaveze.

„Mjere koje je CBCG preduzimala prema CKB su bile usmjerene na otklanjanje nepravilnosti u poslovanju koje su mogle uticati na finansijski položaj banke i slabljenje njene stabilnosti i sigurnosti“, poručili su iz banke.

Odobravanje kredita podliježe ocjeni kontrole CBCG i u tom pravcu, kako je objašnjeno, vrhovna monetarna institucija izriče mjere kojima zahtijeva da banka izdvoji dovoljan nivo rezervacija za potencijalne kreditne gubitke, čime se sprječava narušavanje i slabljenje finansijske sposobnosti banke.

Iz CBCG su saopštili da mogu tražiti i da uvijek traže kada je to neophodno, da banka uveća kapital kao sigurnosnu osnovu za očuvanje zakonom propisanog koeficijenta solventnosti.

Funkcioneri CKB-a su, osumnjičeni da su za 5,5 miliona EUR oštetili budžet banke, uhapšeni 21. decembra prošle godine.

Nakon višesatnog saslušanja u Tužilaštvu gdje su negirali krivicu, bivšim i sadašnjim rukovodiocima CKB banke, Bosi Tatar, Dubravki Pavićević, Jelici Petričević, Veliši Radunoviću i Gorici Vujisić, bio je određen pritvor od 48 sati.

Odlukom sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslava Bašovića, omogućeno im je da se brane sa slobode, čime je odbijen zahtjev Tužilaštva da im se odredi jednomjesečni pritvor. Takvu odluku, postupajući po žalbi Tužilaštva, potvrdio je i Viši sud u Podgorici.

Pored tada uhapšenih, Specijalno tužilaštvo za zloupotrebe ovlašćenja u privredi sumnjiči i bivšeg generalnog direktora CKB-a Milku Ljumović koja je, nakon hapšenja njenih kolega, poslala medijima pismo u kome je navela da se nalazi na liječenju u Italiji i da će nadležnim organima biti dostupna poslije novogodišnjih praznika. Ljumović se nedavno vratila sa liječenja u Italiji, o čemu je obavijestila Specijalno tužilaštvo, koje treba da odredi termin njenog saslušanja.

Istragu o poslovanju bivših menadžera iniciralo je sadašnje rukovodstvo CKB, 31. avgusta, koje je podnijelo spise sa sumnjivim kreditnim predmetima, odobrenih u spornom petogodišnjem periodu.

Osumnjičeni se terete da su od 2005. do 2009. godine odobrili šest spornih kredita čime su, kako se sumnja, oštetili CKB za 5,5 miliona EUR. Među firmama kojima su odobreni sporni krediti nalaze Akapulko, Oušn /Ocean/, kao i Kataro /Cataro/ investment iz Luksemburga. Njima su odobreni milionski krediti, a sumnja se da za njih nijesu postojale valjane garancije, zbog čega kasnije oni nijesu ni naplaćeni.

Portal Analitika