Marketing

Najbolji dobili pametne telefone i plasirali se u regionalno finale

Pored vrijednih nagrada, pobjeda u ovoj fazi takmičenja omogućila im je i plasman u regionalno finale konkursa koje će pod nazivom „Regionalni app izazov“ biti održano 19. februara u Banja Luci. Naši takmičari će dobiti mogućnost da osvoje prvu nagradu – odlazak u Porto na jednu od vodećih IT konferencija ili specijalnu nagradu za inovativnost
Najbolji dobili pametne telefone i plasirali se u regionalno finale
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
M:telIzvor

Kao kompanija koja ima odličnu saradnju sa obrazovnim institucijama i kontinuirano podržava inovativne projekte, M:tel je i ove godine organizovao konkurs u izradi mobilnih aplikacija za Android™ ili iOS – m:tel app konkurs, za srednjoškolce.

Na ovogodišnjem m:tel app konkursu, trećem po redu, učestvovalo je 13 gimnazija i stručnih škola i prema ocjeni interne komisije, najbolje su bile aplikacije Economy, tima iz Gimnazije „Slobodan Škerović“ iz Podgorice, kao i KafAsistent, tima koji je takođe predstavlja ovu gimnaziju.

Tri aplikacije timova iz iz podgoričke Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić", izabrane su za najbolje. Radi se o aplikacijama: Đe si, Istoriju ponesi, SmartPolice i aplikaciji MojRED.
Projekat ima regionalni karakter, jer će u narednom ciklusu takmičenja naši učenici biti u prilici da se takmiče sa vršnjacima iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

Pored vrijednih nagrada za sve članove tima i njihove mentore, pobjeda u ovoj fazi takmičenja omogućila im je i plasman u regionalno finale konkursa koje će pod nazivom „Regionalni app izazov“ biti održano 19. februara u Banja Luci. Naši takmičari će dobiti mogućnost da osvoje prvu nagradu – odlazak u Porto na jednu od vodećih IT konferencija ili specijalnu nagradu za inovativnost.

– Izuzetno smo ponosni na sve ove mlade ljude koji su pokazali veliku kreativnost i timski duh, tokom nekoliko mjeseci rada na projektu. Naša kompanija će nastaviti da podržava inovativne pojedince uz uvjerenje da je ulaganje u mlade ljude od vitalnog značaja za društvo. Cilj nam je da podstaknemo talentovane učenike da rade na sebi i da vjeruju u vrijednost obrazovanja – rekla je prilikom uručenja telefona vođa projekta iz kompanije M:tel Nadežda Sredanović.

Više informacija o cjelokupnoj ponudi M:tela korisnici mogu naći na Fejsbuk stranici Mtel imate prijatelje, veb sajtu www.mtel.me kao i pozivom korisničkog servisa na broj 1600.

Stav mentorke o m:tel app konkursu

Pomoćnica direktora Elektrotehničke škole ,,Vaso Aligrudić” Danka Markuš je bila mentorka timova ove škole koji su učestvovali na ovom konkursu. Ona se zahvalila kompaniji M:tel, koja je pokrenula konkurs za izradu aplikacija za mobilne uređaje kao i na dodjeli vrijednih nagrada. 
– Ponosna sam na učenike koji su uložili veliki trud da uz svoje školske obaveze izrade kvalitetne i vrijedne aplikacijije, pokazujući veliku kreativnost i maštovitost u stvaranju aplikacija koje su orginalne i inovativne i  imaju praktičnu primjenu i predstavljaju gotov proizvod – kazala je Markuš.
Ona je istakla da je škola „Vaso Aligrudić“  i ovog puta pokazala da ima kadar i generaciju učenika spremnu da odgovore na ozbiljne zahtjeve tržišta.

mtel-app-konkurs

 

Žene u IT sektoru

Markuš je naglasila da zaposliti se u IT-ju ne znači samo sjedjeti za kompjuterom i programirati.

– Crni ekrani prepuni sitno ispisanih slova ne djeluju kao nešto što bi pretjerano inspirisalo žensku populaciju. Međutim, da je ovo još jedna u moru rodnih predrasuda potvrđuje i sve veći broj dama koje se usavršavaju u ovoj oblasti i ne samo da žele da grade svoju karijeru na pozicijama u IT sektoru, već su prepoznate kao veliki stručnjaci – rekla je Markuš.
Ona je istakla da je
mnogo zanimanja u kojima ženska kreativnost i odlučnost mogu doći do izražaja.
– Zato ne treba da čudi što sve više žena sebe pronalazi u dizajniranju web stranica ili u IT biznisu. To su poslovi koji inspirišu i pružaju mnogo mogućnosti da se bude drugačiji i svoj – saopštila je Markuš.  

Prema njenim riječima programiranje nije „pješački posao“ već rješavanje zadataka.
– A ako ste tip osobe koji voli zagonetke kojima ćete okupirati svoj mozak, IT je odlična oblast za to. Bavljenje ovim poslom mi je pomoglo da riješim bilo koji izazov, bilo da se to tiče posla ili mog ličnog života. Iskustvo koje sam stekla u ovom periodu mogu da primijenim u bilo kojoj sferi života – poručila je Markuš.

 

Učenici ozbiljno pristupili izradi aplikacija

Učenik Elektrotehničke škole ,,Vaso Aligudić” Predrag Budrak naveo je da je njegov tim ,,Tri kapetana” na ovom konkursu učestvovao sa aplikacijom SmartPolice, koja je jedna od pet nagrađenih aplikacija.
– Ideja projekta SmartPolice je da omogući lakšu komunikaciju sa Upravom policije. Za razliku od tradicionalnog načina naša aplikacija nudi savremeniji, precizniji, brži i lakši način komunikacije sa Upravom policije – rekao je Budrak.
On je podsetio da je on sa svojom ekipom učestvovao i na prošlogodišnjem konkursu, kada su nagrađeni za aplikaciju  „Đee Bus“.
– Za razliku od prošle godine ove godine smo iskusniji i sve je išlo dosta lakše. Dosta smo ozbiljnije pristupili ovom projektu i neke greške koje smo pravili lani sad smo ispravili – kazao je Budrak i dodao da očekuje prvo mjestu u finalu takmičenja, u Banja Luci.
Učenica Gimnazije ,,Slobodan Škerović” Valentina Špirić navela je da je članica programerske sekcije, a da joj je ovo prvi put da učestvuje u izradi aplikacije.
– Bilo je zahtjevno. Radili smo mjesec taj jedan projekat i zadovoljni smo kako je ispalo. Naša aplikacija računa ekološki otisak. To je numerički prikaz ljudskih potreba i resursa kojima zemlja može da nam izađe u susret –  saopštila je Špirić.
Ona je poručila da će u budućnosti najvjerovatnije biti programerka.

 

Portal Analitika