Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Đukanović: Država neće pristati na ucjene, vjerujem u dijalog između Amfilohija i Markovića, ko izvuče mač iz korica, treba da zna kako će ga u korice vratiti

Đukanović: Država neće pristati na ucjene, vjerujem u dijalog između Amfilohija i Markovića, ko izvuče mač iz korica, treba da zna kako će ga u korice vratiti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vjeruje da će biti dijaloga između premijera Duška Markovića i mitropolita SPC Amfilohija o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, i da tu nema drugog izbora, jer država neće pristati na ucjene.

Đukanović: Država neće pristati na ucjene, vjerujem u dijalog između Amfilohija i Markovića, ko izvuče mač iz korica, treba da zna kako će ga u korice vratiti
Portal AnalitikaIzvor

U intervujuu za RTCG  predsjednik je poručio i da se vara onaj ko misli da će istrajnošću u organizaciji litija, državu natjerati na kapitulaciju.

Kazao je i da u ovom momentu Crna Gora stabilna država, koju štite nadležne institucije.

Đukanović je poručio i da SPC time što ne želi da se registruje, želi da se predstavi kao neko ko je iznad države i da pošalje poruku da je Crna Gora teokratska država. 

"Tu dilemu mora svaki građanin sebi postaviti, dakle ko god se opredijelio da živi u ovoj zemlji, ko god ima potomstvo, ili planira da ima potomstvo mora razmišljati da li će tom potomstvu da ostavi srednjovjekovnu teokratsku srpsku državu Crnu Goru, ili ćemo da tom potomstvu ostavimo građansku državu, državu multietičke demokratije sa usvojenim evropskim sistemom vrijednosti, državu u kojoj će svi građani i sve vjerske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj", naveo je Đukanović u emisiji “Telekopija”.

Crkva želi da nas vrati u srednji vijek

No, kako kaže, ne ulazeći u to ko je kome pomagao - država crkvi ili crkva državi, osvrnuo se samo na Crnu Goru obnovljenu na referendumu 2006. Ovu državu crkva ne da nije stvarala nego je sve uradila da Crne Gore ne bude, istakao je Đukanović.

"Crkva želi da nam pošalje poruku da se vraćamo u srednji vijek, da je Crna Gora teokratska država, da je crkva iznad Ustava i države. Druga linija je djelovanje prosrpske opozicije u Crnoj Gori. Da oni iz Srbije, ili prosrpski orjentisani neskriveno svojataju litije koje organizuje SPC. Jedan od lidera Andrija Mandić je rekao su to njihovi protesti. Njihova poruka je da nam treba Crna Gora u kojoj će se vlast uzimati sa ulice, ne treba nam demokratska Crna Gora", rekao je predsjednik države.

Treća linija udara na demokratsku, multietničku i proevropsku Crnu Goru, kako kaže Đukanović, jesu ideolozi i akteri velikosrpskog državnog nacionalizma iz našeg okruženja, sa centralom u Srbiji, ali i ne samo tamo.

"Oni iskazuju stav da Crna Gora nije suverena, da Crna Gora nema pravo da donosi zakone iz svoje ustavne nadležnosti da su crnogorski Parlament i Vlada sa problematičnom legitimitetom. Negiraju suverenost Crne Gore koja je preuzela pravo da štiti svakog građanina Cren Gore uključujući i Srbe", naveo je Đukanović.

Svi su podložni odgovornosti

Đukanović je kazao da bezbjednost i mir u Crnoj Gori nijesu ugroženi, iako živimo u uslovima pogoršane stabilnosti u Evropi i regionu. Kaže kako je mnogo onih koji sa raznih adresa pokušavaju da zloupotrijebe litije i ističe da svi moraju snositi odgovornost za ono što rade. Ističe da je Crna Gora suštinski demokratska.

"Možda bih mogao pozvati neke ljude da se okupe i da im objasnim kako se ugrožena Crna Gora, ali ne radim to. Svako mora znati da kada izvuče mač iz korica, treba da zna kako će ga u korice vratiti, a ne da prenosi odgovornost na drugog. Državni organi štite stabilnost i bezbjednost građana, a svako ko pokušava na naruši bezbjednost mora preuzeti odgovornost. Svi smo podložni krivično pravnoj odgovornosti", poručio je Đukanović.

Crna Gora je pokazala da je suštinski demokratska država, da svaki građanin ima pravo, kako kaže Đukanović, da iskazuje svoje mišljenje pod uslovom da ne ugrožava prava drugih. Ta forma može biti i protest, rekao je Đukanović.

"Nedavno sam pročitao da je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao da crkva nije vična upravljanju tim procesima, što je moglo ličiti na pokušaj socijalizacije onoga u šta se litije mogu izroditi. Nema podjele odgovornosti, svako mora snositi odgovornost za ono što radi. Ostvarivanje prava mora proteći u okvirima onoga što je ustavnopravni sistem, u protivnom mora se preuzeti odgovornost" jasan je Đukanović.

Stabilnost države nije ugrožena:

Stabilnost Crne Gore nije ugrožena, uvjerava on.

„Stabilnost i bezbjednost države garantuju institucije naše države. Crna Gora je pokazala da je demokratska država, svako ima pravo na iskazivanje mišljenja ukoliko to nije nasilno. Ta forma može biti protest, litija, kao i novotarija u društvenom životu Crne Gore, protestna litija“, objašnjava Đukanović.

"Amfilohije ne govori sa trona Svetog Petra"

Đukanović kaže da je pretenciono i problematično predstavljanje mitropolita Amfilohija kad kaže da govori sa trona Svetog Petra Cetinjskog.

"Sveti Petar je predvodio Crnu Goru u teškim borbama za oslobođenje i naše dostojanstvo. Petar I je bio vladar, po mom uvjerenju i sa najdubljim tragom u crnogorskoj istoriji, koji je Crnogorce pozivao na mir, a ne na svađu, to je bio mitropolit koji je poštovao Crnu Goru i njenu nezavisnost i kojeg je narod birao i poštovao. Nasuprot tome, mi danas imamo mitropolita Amfilohija koji o Crnoj Gori ne govori sa poštovanjem, veoma često govori da je crnogorska nacija komunistička izmišljotina koju je po nalogu Komunističke partije formirao Milovan Đilas. Govori o Crnogorcima kao o komunističkom nakotu i kopiladima, o Crnogorskom jeziku govori kao o izmišljotoni koji ugrožava srpski nacionalni identitet. Zato tvrdim da je vrlo pretenciozno i suštinski vrlo netačno da nam se mitropolit Amfilohije oglašava sa trona Svetog Petra Cetinjskog. On je to što jeste, on je mitropolit MCP u sastavu SPC, kojeg postavlja srpski patrijarh i koji ima mogućnost da, kada god bi mitropolit Amfilohije uradio nešto što nije u duhu srpskih nacionalnih interesa i u duhu interesa SPC, ga ne samo smijeni, nego i raščini", objasnio je Đukanović.

Predsjednik kaže da ne treba zaboraviti da se danas mogu čuti poklici "dolje Vlada". No kako kaže, prividno je da je sve to skoncentrisano samo na premijera Markovića i na njega. Suštinski, kako navodi, postoji otpor prema suverenosti Crne Gore i prema crnogorskoj nezavisnosti. Upitan šta je sa članovima DPS-a koji idu na litije, kaže da to nije ništa novo.

Đukanović je jasan - apsolutna je sloboda za izražavanje vjerskih uvjerenja, ali se ne smije dozvoliti da prisustvo članova DPS-a poništi ono što je crnogorsko.

"DPS ne ograničava prava ljudi. Da li neko od onih koji su članovi, simpatizeri, birači učestvuju na tim litijama. Već sam rekao da DPS ne ograničava svojim simpatizerima u koju crkvuu da idu. Mi poštujemo vjerska prava svojih članova i samo vodite računa o jednom - nemojte da budete zloupotrebljeni da poništavate ono što je vaše djelo, vi ste zajedno sa nama obnovili nezavisnost i suverenost", rekao je Đukanović. 

 

 

 

Portal Analitika