Društvo

SPC treba da shvati da je prošlo vrijeme gospodara

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti Crna Gora je pokazala uvažavanje svake vjerske zajednice na svojoj teritoriji, saopštio je književnik i publicista Borislav Cimeša. U izjavi za Javni servis Cimeša poručuje da se zakonom ne otima crkvena imovina, a da prava vjernika, pogotovo Srpske pravoslavne crkve, nijesu ugrožena. Odbijanjem zakona, smatra Cimeša, SPC odbija i međunarodno pravo.
SPC treba da shvati da je prošlo vrijeme gospodara
Portal AnalitikaIzvor

Zakon o slobodi vjeroispovijesti demokratski je i pravedan, poručuje književnik i publicista Borislav Cimeša. Njime se, kako ističe Cimeša, omogućavaju jednaka prava svim vjerskim zajednicama i građanima.

“Crna Gora je do te mjere pokazala svojim krajnje humanističkim, demokratiskim i otvorenim prostupom, trpeljivošču, tolerancijom i željom za suživotom  koliko uvažava svaki subjekt na svojoj državnoj teritoriji”, kazao je on.

Zato, kaže Cimeša, ne stoje tumačenja Srpske pravoslavne crkve da je zakon opasan i zlonamjeran.  

“Ovaj zakon ne otima ništa. Cijeni vjernike SPC kao svoje građane, oni pripadaju državi Crnoj Gori, sastavni su dio, imaju prava koje im niko nikada nije ugrožavao, niti će to im to uraditi ovaj Ustav, niti bilo koji zakon koji je na snazi u državi Crnoj Gori”, kaže Cimeša.  

Smatra da je u Crnoj Gori u toku politička kampanja koja je logistički osmišljena u Beogradu, a protiv crnogorske države i naroda. U tu svrhu zloupotrijebljena je, tvrdi, i SPC. 

“Koja osim toga ima svoju tradicionalni politiku, politiku negiranja i potiranja crnogorskih vrijednosti, države ,naroda i crkve. To se vidi na svakom koraku u svim njenim djelima, a samim tim odbijanjem priznanja ovog zakona, SPC odbija i međunarodno pravo, i sve zemlje koje su normirale to međunarodno pravo”, kazao je književnik I publicista.

Među zemljama koje poštuju međunarodno pravo je i Crna Gora koja je i ovim zakonom to pokazala, kaže Cimeša. Podsjeća da je 1918. sa gubitkom nezavisnosti Crne Gore nestala i autokefalna crnogorska crkva, pa je obnovom samostalnosti logično da država i crkvu vrati, izričit je on. 

“Crna Gora ima pravo na obnovu autokefalne crkve, ima pravo da brani svoj vlastiti državni, nacionalni, vjerski, religijski, kulturni identitet, svoju istoriju, tradiciju, jezik i običaje svojeg nasljeđa i svoje savremenosti”, dodaje književnik i publicista. 

Srpska pravoslavna crkva najavila je povlačenje inicijative koju je podnijela Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti Zakona zato što je, smatra Cimeša, konačno uvidjela njegovu ustavnost. Sada se, kaže, postavlja pitanje ,,koja je dalja taktika Srpske pravoslavne crkve. A koja god da je, Cimeša poručuje:

“Ona treba da shvati, konačno, da je vrijeme gospodara prošlo, da je vrijeme tutora prošlo, da je vrijeme služenja zloupotrebi religije, ideologijama, stereotipima i plitkim mitovima 20. vijeka na čijim temeljima su nastale  velike svjetske  tragedije Prvog i Drugog svjetskog  rata, da se na tim temeljima ne može graditi bolja budućnost, niti aktuelna stvarnost.”

Portal Analitika