Zdravlje

Primjena matičnih ćelija u regenerativnoj medicini

Liječenje matičnim ćelijama je prisutno već dugo, a u poslednje vrijeme sve više se razvija regenerativna  medicina i primjena matičnih ćelija u liječenju  u neurologiji, ortopediji i oftalmologiji
Primjena matičnih ćelija u regenerativnoj medicini
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Portal AnalitikaIzvor

O prednostima čuvanja matičnih ćelija ztazgovarali smo sa doktorom interne medicine Aleksandom Antovićem.

Analitika: Zašto čuvati matične ćelije, šta dijete ima od toga ako sačuvamo krv iz pupčanika?

Antović: Matične ćelije za sada liječe nešto preko 100 bolesti iz raznih oblasti medicine. Bolesti koje se sada liječe su hematološke, ali u poslednje vrijeme sve više se razvija regenerativna medicina tako da imamo liječenja u neurologiji, ortopediji i oftalmologiji. Trenutno se sprovodi oko 7000 kliničkih studija sa matičnim ćelijama i to ih čini najistraživanijom oblasti u medicini što obećava lijepu budućnost kada su terapije u pitanju

Analitika: Odakle sve možemo prikupiti matične ćelije?

Antović: Najbolji izvor matičnih ćelija je upravo krv iz pupčanika i tkivo pupčanika na porođaju. Te ćelije su najmlađe, najpotentnije i imaju najveći regenerativni potencijal.

Matične ćelije možemo dobiti i iz kostne srži i one se koriste uglavnom u terapiji hematoloških oboljenja. Postoje pokušaji dobijana matičnih ćelija iz masnog tkiva ili kože, ali kvalitet tih matičnih ćelija nije na zadovoljavajućem nivou za kvalitetnu terapiju.

Analitika: Da li je procedura bezbolna i sigurna? 

Antović: U trenutku uzimanja matičnih ćelija beba je već odvojena od majke i ljekar neonatolog je proverio zdravstveno stanje bebe, a ginekolog proverava stanje trudnice i tek onda pristupa uzimanju matičnih ćelija tako da je procedura sigurna i za majku i za bebu. Matične ćelije se uzimaju iz pupčane vrpce koje je spojena sa posteljicom u kojoj nema inervacije tako da je procedura sasvim bezbolna. Trudnica ukoliko ne gleda, čak može i da ne zna da li su matične ćelije uzete.

Analitika: Koje sve vrste matičnih ćelija mogu da se prikupe na porođaju? 

Antović: Možemo prikupiti matične ćelije iz krvi pupčanika i moguće je prikupiti matične ćelije iz tkiva pupčanika. U krvi se nalaze hematopoetske matične ćelije koje imaju predznak CD34+. U tkivu se nalaze mezenhimalne matične ćelije koje možemo iskoristiti kako za liječenje te bebe tako i za celu porodicu. Od nedavno moguće je prikupiti i hematopotske matične ćelije iz same placente sa kojima se dobija veći i kvlaitetniji uzorak za liječenje

Analitika: Koje se sve bolesti mogu lečiti matičnim ćelijama? 

Antović: Matične ćelije iz krvi se koriste za liječenje hematoloških oboljenja kao što su leukemije i anemije, a mezenhimalne matične ćelije iz tkiva pupčanika se koriste u regenerativnoj medicini za liječenje bolesti kao što su autizam, cerebralna paraliza, multipla skleroza i drugih ovde nek pomene da mogu i iz pupčanika i iz placente i mezenhimalne iz tkiva pupčanika. Postoje danas brojne studije u kojima se ispituje liječenje dijabetesa i bolesti srca.

Analitika: Šta biste za kraj poručili našim čitaocima?

Antović: Rođenje djeteta je specijalan događaj u životu svake porodice. Čuvanje matičnih ćelija na porođaju je najvrijedniji poklon koji možemo dati našem djetetu.

 

Portal Analitika