Abiznis

BOLJEVIĆ: Nijesu krivi operateri, Goluboviću hakovan telefon

Vještak za telekomunikacije Predrag Boljević kazao je za Portal Analitika da je uvjeren da snimak telefonskog razgovora pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića i policijskog funkcionera Duška Golubovića pojedinim medijima u Srbiji i Crnoj Gori nijesu dostavili mobilni operateri Telenor i m:tel, već da je Goluboviću najvjerovatnije hakovan mobilni telefon.
BOLJEVIĆ: Nijesu krivi operateri, Goluboviću hakovan telefon
Portal AnalitikaIzvor

„Ovdje se, vjerujem, radi o klasičnom hakovanju telefona. Takodje, ostavljam malu mogućnost da blizu lokacije gdje Golubović živi, u rasponu od sto metara, postoji bazna stanica i da je prisluškivanje, da tako kažem, odradjeno preko bazne stanice, ali najvjerovatnije je riječ o hakovanju Golubovićevog telefona“, rekao je Boljević za naš portal. 

On je naglasio da bi policijski funkcioneri trebali u komunikaciji da koriste kriptovane telefone.  

Na pitanje šta mogu da očekuju obični građani ukoliko se privatni razgovor dvojice javnih funkcionera medijski eksploatiše (Snimak i transkript razgovora objavljeni na portalu IN4S- prim.aut.), Boljević podsjeća da je, svojevremeno, otvaranje pisma bilo krivično djelo. 

„Nema mjesta hajci na mobilne operatere. Trebalo bi uhapsiti urednike ili novinare koji,  sa malo znanja i mnogo bezobrazluka, dolaze do „ekskluzivnih“ informacija ne birajući sredstva, ni način“, naglasio je Boljević. 

Takođe, on je istakao da je digitalna bezbjednost izuzetno kompleksna oblast i da se pojedinac ne može zaštiti sam.

„Timovi koji se bave bezbjednošću štićenih osoba moraju raspolagati daleko sofisticiranijom opremom i većim kapacitetima. To je ono što u Crnoj Gori mnogi još uvijek ne shvataju. Ovo što se desilo sada nije ništa na sprem onoga što može da se desi“, zaključio je Boljević.

Snimak telefonskog razgovora izmedju Lazovića i Golubovića objavili su, osim portala IN4S, i pojedini portali u Srbiji i regionu. 
 

Portal Analitika