Društvo

Sukob Sinoda i Sabora SPC, Amfilohije gubi podršku crkvenih i državnih krugova Srbije

Crnogorski mitropolit Amfilohije zbog čestih javnih kritika na račun predsjednika Srbije i latentno neslaganje sa patrijarhom Irinejem, označen je “raskolničarem” u jedinstvu SPC, i gubi podršku kako crkvenih, tako i državnih krugova Srbije.
Sukob Sinoda i Sabora SPC, Amfilohije gubi podršku crkvenih i državnih krugova Srbije Foto: PA
Žarko Dragićević
Žarko DragićevićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Zbog narušenog zdrastvenog stanja patrijarha srpskog Irineja, a u susret proljećnom Saboru SPC, eskalira konflikt između članova Sinoda sa pojedinim članovima Sabora SPC na drugoj strani.

Međutim, konflikt između većeg broja članova Sabora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem  je eskalirao nakon njegove posjete Patrijaršiji SPC i susreta sa patrijarhom, jer sa već izvjesnim povlačenjem patrijarha Irineja na proljećnom Saboru SPC, pokrenuta je predizborna kampanja za izbor novog patrijarha.

Mogući kandidati su:

-Mitropolit crnogorski Amfilohije, koji je u kampanju u Crnoj Gori i eparhijama u dijaspori pokrenuo sa litijama, molebanima i protestima, animirajući na taj način episkope iz Srbije i dijaspore, koji mu u prethodne dvije kandidature, nijesu dali podršku.

-Episkop bački Irinej, koji ima većinsku podršku sadašnjih episkopa u Saboru i potpunu kontrolu Sinoda, jer inače je za svo vrijeme bolesti patrijarha Irineja obavljao crkvene i pravne poslove Patrijaršije.

 Irinej ima podršku Ruske pravoslavne crkve, koja bi bila i presudnau izboru, zbog duhovnog i političkog uticaja, kao i bliskih veza patrijarha ruskog sa većim brojem episkopa SPC, a uz nepodijeljenu podršku sveštenstva Manastira Hilandara ,ima većinsku podršku izbor za novog Patrijarha.

-Mitropolit zagrebačko ljubljanski  Porfirije, kandidat je srpskog državnog vrha i lobističkih aktivnosti predsjednika Srbije u Sinodu i sa  lojalnim episkopima u Saboru.

Jedini model da episkop Porfirije bude izabran je da se ograniči uticaj crnogorskog mitropolita Amfilohija, na način da se sklopi politički dogovor, da mitropolit crnogorski bude izmješten u dio članova Sabora iz dijaspore, sa čim se mitropolit crnogorski ne slaže.  

S obzirom da je izvjesno da Saboru neće prisustvovati episkop u penziji Atanasije Jeftić, koji je i u predhodne dvije kandidature mitropolita Amfilohija, bio njegov glavni lobista, crnogorski mitropolit zbog čestih javnih kritika na račun predsjednika Srbije i latentno neslaganje sa patrijarhom Irinejem, označen je “raskolničarem”  u jedinstvu SPC i gubi podršku kako crkvenih, tako i državnih krugova Srbije.

Ipak, izopštenje ili uskraćivanje podrške crnogorskom mitropolitu, ne ide u prilog mitropolitu zagrebačko ljubljanskom Porfiriju i aktivnostima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, jer episkop bački Irinej ima podršku Sinoda, dijaspore i snažnih panslavenskih veza u drugim pravoslavnim crkvama.

 Najvažnije za građane Crne Gore jeste u sledećem:

-Litije i molebani crnogorskim ulicama nijesu u toj mjeri protesti protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koliko su promotivni pritisak na članove Sabora SPC i strategija Mitropolita da bude izabran na mjesto Patrijarha, a pritisak na državne institucije Crne Gore je obezbjeđenje pregovaračke pozicije za pravni status MCP je rezervni plan očuvanja privilegija MCP .

-Odlaganje regulisanja pravnog statusa MCP će trajati do Sabora SPC ili do momenta kada mitropolit crnogorski  Amfilohije procijeni da nema izgleda da bude izabran za patrijarha, a u tom slučaju bi zatražio autonomiju Mitropolije crnogorsko primorske, što bi na izvjestan način smirilo strasti u Crnoj Gori, oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti i  stišalo tenzije između građana pravoslavne vjeroispovijesti.

-Potpisi svešeštenika i činovnika o lojalnosti MCP nijesu i potpisi lojalnosti Patrijaršiji srpskoj, jer  bi se slučaju autonomnosti, veći broj uposlenih vratio u matične države,a potpisivanje je bilo sigurnost MCP da se to neće desiti.

-Kako nezvanično saopštavaju građani na protestima, poslije 27.01 protesti će se odvijati jednom sedmično.

-Opozicija srpske profilacije u CG trenutno je razapeta između Mitropolita MCP i Patrijaršije SPC, što nacionalistički orijentisan korpus postavlja u drugi plan, ali je izvjesno da prosrpska građanska opozicija jača, što je važno za srpsku nacionalnu manjinu, kao i za sve građane Crne Gore.

-BITI STRPLJIV i SAČEKATI da Mitropolija riješi svoje probleme sa Patrijaršijom SPC, uzrokovaće da MCP prihvati zakonsku regulativu i riješi svoj pravni i imovinski status u Crnoj Gori.

STRPLJENJE  je sada najbolji sudija i pomiritelj između građana pravoslavne vjeroispovijesti, faktor stabilnosti  i povratak povjerenja u institucije Crne Gore. (Autor je književnik i publicista iz Nikšića)

 

Portal Analitika