Politika

Marković: Negatori Crne Gore koriste sve da stupe na scenu

“Sve što se u posljednje vrijeme dešava u Crnoj Gori pokazuje da pojedine strukture nažalost neće da prihvate činjenicu da je Crna Gora nezavisna, međunarodno priznata država, koja samostalno uređuje državno i društveno uređenje, u skladu sa Ustavom i pravilima međunarodnog prava. Dakle, kao suverena država donosi zakone koji verifikaciju dobijaju usvajanjem u parlamentu. Tako je bilo i sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen u proceduri koja je legalna i opravdana i ima snagu kao i svi drugi zakoni usvojeni u Skupštini Crne Gore, kaže za Dnevne novine dekan Fakulteta političkih nauka Milan Marković.
Foto: medijskapismenost.me
Foto: medijskapismenost.me
Dnevne novineIzvor

Marković, koji je bio i predsjednik Ustavnog suda Crne Gore, ističe da smo svi dužni da poštujemo Ustav i zakone Crne Gore, kao i prava drugih građana.

“Crna Gora kao nezavisna i suverena država dobila je mogućnost da hijerarhijski uspostavlja pravni poredak, nezavisno od bilo koga, na čelu sa Ustavom kao osnovnom i vrhovnom normom ustavnog i državnog zdanja. Međutim, određene strukture se sa time ne mire već i koriste svaki povod da stupe na scenu”, ističe Marković.

Nije bilo davno kada je Zapadni Balkan platio žestoku cijenu izostanka političke kulture dijaloga i jačanja nacionalizma.

“Imajući to iskustvo iza sebe, prosto je nevjerovatno da se ovako nešto dešava, i oštro osuđujemo atak na crnogorsku zastavu u Beogradu, koji pokazuje da probuđeni nacionalizam dobija agresivni oblik. Želim da vjerujem da se ovakvi ružni događaji neće ponoviti. To ne treba nikom ni u Srbiji, jer nije u interesu građana ni Crne Gore niti Srbije. Naprotiv, u njihovom interesu je da imamo bliske i prijateljske odnose”, ocjenjuje Marković.

On smatra da je velika uloga akademske zajednice da obrazuje mlade da im vodilja bude građanski duh modernog čovjeka 21. vijeka, a ne nacija.

“Mlade ljude treba usmjeravati da prave razliku između dobrog i lošeg, da baštine osnovne ustavne i demokratske vrijednosti kao što su mir, sloboda, tolerancija, vladavina prava, poštovanje različitosti, multikonfesionalnost, multikulutralnost, pravo na ljudsko dostojanstvo … dakle, da nastojimo da uvažavano jedni druge, da stvari rješavamo dijalogom i kompromisom”, poručuje Marković.

Podsjetimo, Univerzitet Crne Gore “oštro je osudio skrnavljenje državne zastave na ambasadi u Beogradu, odnosno nepoštovanje identitetskih crnogorskih vrijednosti i simbola”.

Portal Analitika