Društvo

Ministarstvo: Netačni navodi Sindikata, u inostranstvo za pola godine otišlo osam ljekara

Ministarstvo zdravlja saopštilo je danasa da nijesu tačne tvrdnje koje iznosi Sindikat doktora medicine o broju ljekara koji su napustili zdravstveni sistem Crne Gore navodeći da su za pola godine u inostranstvo otišlo osam ljekata i petoro u privatni sektor.
Ministarstvo: Netačni navodi Sindikata, u inostranstvo za pola godine otišlo osam ljekara
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju se navodi da je iz izjava predsjenice Sindikata da zaključiti da je za poslednjih 6 mjeseci 50 ljekara napustilo zdravstveni sistem. „Ovo netačno, proizvoljno i zlonamjerno uzbunjivanje javnosti stvara atmosferu nesigurnosti i nepovjerenja u institucije države i zdravstveni sistem“, navodi se u reagovanju.

Istina je, međutim, tvrde u Ministartsvu, sasvim drugačija.

„Po evidenciji Ministarstva zdravlja, u periodu od maja 2019. do 31.12.2019. godine, migracija ljekara kroz zdravstveni sistem je bila intenzivna: 33 ljekara je, nakon dobijanja specijalizacije, iz jedne javne zdravstvene ustanove nastavilo rad u drugoj javnoj zdravstvenoj ustanovi, 5 ljekara je nastavilo radni angažman u privatnim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, dok je 8 ljekara svoj radni angažman nastavilo u inostranstvu“, navodi se u reagovanju,

Dodaje se da po podacima kojima raspolaže Ljekarska komora Crne Gore, u 2018. godini je izdato 7 „Potvrda o dobrom ugledu“ a u 2019. godini 19, odnosno 26 za dvije godine, a  koje su preduslov za zasnivanje radnog odnosa u gotovo svim evropskim zemljama. „Takođe, Ljekarska komora je izdala u istom periodu 157 licenci za rad ljekarima koji nisu crnogorski državljani  a imaju stalni ili privremeni boravak u Crnoj Gori, od čega je 37 licenci izdato u 2019. godini“, kaže se u reagovanju.

 

Kako se dodaje, u Crnoj Gori trenutno radi 2278 ljekara, što je 3,3 ljekara na 1000 stanovnika, koliki je i evropski prosjek.

„Zato građani Crne Gore nemaju razloga da brinu o tome ko će ih liječiti, već  treba da budu svjesni činjenice da institucije sistema pomno prate sva dešavanja u vezi migracija zdravstvenih radnika i reaguju pravovremeno i savjesno“, navodi se u reagovanju.

 

Portal Analitika