Region

Dodik: Danas Srbi imaju dvije države - Republiku Srpsku i Srbiju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ima svoju dušu, društveni život, ekonomiju, institucije, teritoriju i narod koji je voli, navodeći da su to obilježja države i da je Srbi tako doživljavaju.
Dodik: Danas Srbi imaju dvije države - Republiku Srpsku i Srbiju
NezavisneIzvor

"Republika Srpska je stvorena da bi bila nezavisna država pripojena u zajednicu sa Srbijom. Taj cilj nije ostvaren u ovom momentu, ali nema Srbina u Srpskoj koji misli drugačije. Zavjet i želja je da se to desi. To moramo uraditi na miran, politički način", rekao je Dodik nakon liturgije u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci povodom Svetog arhiđakona Stefana.

Dodik je istakao da je 9. januar dan slavlja jer se obilježava 28 godina od stvaranja Republike Srpske koja je formirana u miru i da bi njen narod živio u miru.

"Ona je branjena u ratu i odbranjena u miru i danas ima svoj kapacitet. On je umanjen, nezakonitim intervencijama visokih predstavnika. Mi se ne možemo pomiriti sa tim. Pokazali smo da pritisci kojima smo bili izloženi u prošlosti nisu bili dovoljni drugoj strani da ukine ljubav i želju za Srpskom. Tako i njen 28. rođendan obilježavamo u uvjerenju da smo na pravom putu, na pravom mjestu, u pravoj državi Republici Srpskoj i da pripadamo časnom i poštenom narodu", naglasio je Dodik.

On je istakao da u Srpskoj slobodno žive i oni koji je osporavaju.

"Bošnjaci i Hrvati imaju pravo na vjeroispovijest, svoje vjerske objekte, učestvuju u političkom životu i institucijama Republike Srpske i oni su slobodni građani. Mjera uspješnosti Republike Srpske jeste u tome da obezbijedi slobodu drugima, a srpski narod je kroz istoriju pokazao tu dimenziju. Osvojena sloboda nikada nije bila samo za nas, nego smo je dijelili sa drugim narodima", kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, srpski narod sada je doveden u poziciju da misli o sebi.

"Danas Srbi imaju dvije države - Republiku Srpsku i Srbiju. Pozivamo druge da prihvate tu realnost. Nikome ne želimo loše, Srpska je država mira, u njoj se slobodno živi, nema međuetničkih tenzija i svi mogu slobodno da upražnjavaju svoju vjeru, kulturu i prava. To pravo ima i srpski narod koji je osnovao Republiku Srpsku i smatra je svojom državom", naglasio je Dodik.

Portal Analitika