Društvo

Vladika Danilo, 1723. g. poručuje "hristijanima Crnogorcima u Peroje"

Na današnji dan, 6. januara 1723. godine, cetinjski vladika Danilo Petrović, prvi iz niza mitropolita koji su bili na čelu Crne iz kuće Petrović Njegoš, napisao je Crnogorcima u Peroju, u Istri, jednu preporuku za Iva i Marka Perova.
Vladika Danilo, 1723. g. poručuje "hristijanima Crnogorcima u Peroje"
Portal AnalitikaIzvor

Vladika Danilo je jedna od najvećih ličnosti crnogorske istorije. Na poziv ruskog cara Petra Velikog digao je 1711. godine Crnogorce na ustanak protiv Osmanlija, o tome je Analitika 4. marta 2018. objavila članak "Ruski car 1711. pozvao na ustanak protiv Turaka, samo su se Crnogorci odazvali". Srbi i drugi balkanski narodi se tada nijesu odazvali na apel Petra Velikog da se ustane protiv Turaka. Od Vladike Danila počinje neprekidan i sistematičan crnogorski otpor Osmanlijama. 

U pismu Perojce vladika Danilo naziva Crnogorcima, ovo pismo Srpska crkva i mitropolit Amfilohije nikada nijesu pokazali - ni Crnogorcima, ni Perojcima, a neka čitaoci Analitike sami razmisle - zašto nijesu.

No, iako je vladika Danilo Perojce jasno etnički odredio još prije 297 godina, mnogo kasnije, nakon što su etnobajke procvjetale - u 20. vijeku je o Perojcima pisano isključivo kao o Srbima.

Evo pisma, iz knjige "Vladika Danilo - Vladika Sava - PISMA" (Cetinje, Obod, 1996):

Preporuka za Iva i Marka Perova      

6. I 1723.  

Danil vladika Cetinjac Božijeju milostiju mitropolit skenderijski i [primorski] 1723, maija 6.

Činim ovu pravu vjeru mojeju rukoju Ivu Perovu i bratu mu Marku kako su vazde bili dobri hristijani i dobro i čisto služili Gospodina Boga i zapovijedi njegove tvorili. A sad ih nađe napast ot silnijeh i superbijeh ljudih koji Boga i zapovijedi Božje ne slušaju, nego siromahe nejače napadaju i biju. Ubiše mu zločinci i mitnici bratučeda. Tade i Marko ubi onoga zločinca. I za tu nevolju i napast idu u Istriju iskat mjesto za sebe i za nekoliko kuća. Preporučujemo ih vama, svijema hristijanima Crnogorcima u Peroje, da ih lijepo prifatite i u sve pomožete i avizate za svaki poso.

(Original, pisan rukom Vladike Danila Petrovića.

Izvor: AOMC, fond: Mitropolit Danilo 1697-1735, br. 33.)

 

Portal Analitika