Abiznis

Rast BDP-a u trećem kvartalu  4,7 odsto - preliminarni podaci

Na press konferenciji Uprave za statistiku MONSTAT predstavljeni su rezultati obračuna kvartalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore za treći  kvartal 2019. godine, u skladu sa ESA 2010 metodologijom - preliminarni rezultati.
Rast BDP-a u trećem kvartalu  4,7 odsto - preliminarni podaci
Portal Analitika
Portal AnalitikaAutor
Monstat, Infobiro MontenegroIzvor

Direktorica Monstata Gordana Radojević saopštila je da je rast BDP-a u trećem kvartalu  4,7 odsto i da je u periodu od jula do kraja septembra iznosio 1,63 milijarde eura.

"U apsolutnom iznosu stvoreno je više dodate vrijednosti za oko 100 miliona eura u odnosu na isti kvartal prošle godine .Najznačajniji rast u trećem kvartalu zabilježen u sektoru građevinarstva. Mjereno vrijednošću izvršenih građevinskih radova, zabilježen je rast od 31,4 odsto, a izvršenim efektivnim časovima rada 12,6 odsto" izjavila je Radojević.

Pored građevinarstva, značajan rast zabilježen je u sektorima vađenje rude i kamena od 20,7 odsto i proizvodnje električne energije 7,4 odsto, a poseban doprinos rastu BDP-a u trećem kvartalu došao od turizma. Prihodi od turizma povećani su 8,8 odsto i prema podacima Centralne banke (CBCG) u trećem kvartalu su iznosili 761,2 miliona eura, što je 61,5 miliona eura više u odnosu na isti prošlogodišnji kvartal.

Negativan doprinos rastu BDP-a u trećem kvartalu dolazi od sektora prerađivačke industrije, koja je u trećem kvartalu zabilježila pad od 7,3 odsto.

Prema podacima Ministarstva finansija, u trećem kvartalu porezi su naplaćeni u iznosu od 304,8 miliona eura, što je povećanje od 14,4 odsto ili 38,5 miliona eura u odnosu na isti prošlogodišnji period.

 

 

Pomoćnica direktorice Monstata Branka Sušić Radovanović saopštila je podatke o rastu bruto investicija i izvoza roba i usluga za III kvartal 2019. godine

BDP u tekućim cijenama za treći kvartal iznosio 1,63 milijardi eura, što je 99 miliona eura dodane vrijednosti više u odnosu na uporedni period.

Stopa nominalnog rasta u trećem kvartalu ove godine je, u odnosu na isti period prošle, iznosila 6,5 odsto. BDP u stalnim cijenima za treći kvartal iznosio 1,6 milijardi eura, što je realno 72 miliona više dodane vrijednosti u odnosu na uporedni period.

Posmatrano po kategorijama potrošnje BDP-a, finalna potrošnja koja sadrži ličnu domaćinstava i državnu, nominalno je porasla 2,6 odsto u trećem kvartalu.

Bruto investicije su zabilježile nominalni rast od 2,2 odsto, dok je izvoz robe i usluga nominalno porastao devet odsto.

 

 

Izvještaj Uprave za statistiku - III kvartal preliminarni podaci

Prema prelimiranim rezultatima, BDP u trećem kvartalu 2019. godine iznosio je 1 630,6 miliona eura. U apsolutnom iznosu, stvoreno je dodate vrijednosti više za oko 100 miliona eura u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Realna stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu 2019. godine iznosila je 4,7%. U istom periodu, realna stopa rasta BDP-a u EU 28 iznosila je 1,7%. Najznačajnije stope rasta u EU 28 u trećem kvartalu bilježe, Irska i Mađarska sa stopom 5,0%, dok su Poljska i Estonija zabilježile stopu od 4,2%. U državama regiona u trećem kvartalu zabilježen je rast, od 4,8% u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji 3,6%, Hrvatskoj 2,9% i Sloveniji 2,3%.

Pozitivna kretanja BDP-a u trećem kvartalu 2019. godine, rezultat su povećane proizvodnje u gotovo svim privrednim djelatnostima.

Najznačajniji rast u trećem kvartalu 2019. godine zabilježen je u sektoru građevinarstva. Mjereno vrijednošću izvršenih građevinskih radova zabilježen je rast od 31,4%, a izvršenim efektivnim časovima rada za 12,6%. Pored građevinarstva značajan rast, zabilježen je i sektorima vađenje rude i kamena od 20,7%, i proizvodnje električne energije 7,4%. Rast u trećem kvartalu, evidentan je u sektoru poljoprivrede 3,4% i sektoru šumarstvo 2,3%. Poseban doprinos rastu BDP-a u trećem kvartalu, dolazi od turizma. Broj dolazaka i noćenja turista u kolektivnom smještaju povećan za 10,9% odnosno 7,8%. Po tom osnovu prihodi od turizma povećani su za 8,8% i prema podacima Centralne banke Crne Gore u trećem kvartalu 2019. godine iznosili su 761,2 miliona eura, što je za 61,5 milion eura više u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Zbog toga, došlo je do rasta prometa i u ostalim sektorima koji su direkno ili indirektno povezani sa turizmom, u prosjeku promet uslužnih djelatnosti povećan je za 6,1% u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Negativan doprinos rastu BDP u III kvartalu 2019. godine dolazi od sektora prerađivačke industrije, koji u trećem kvartalu bilježi pad od -7,3%, u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Ako proizvodnju, sagledamo sa stanovišta tražnje odnosno potrošnje, preliminarni podaci za III kvartal pokazuju da je najvećim dijelom inicirana međunarodnom tražnjom, zbog čega je ukupan izvoz roba povećan za 15,4% ili za 16,1 miliona eura u odnosu na isti kvartal prethodne godine, dok je ukupan uvoz roba povećan za 3,5% ili za 23 miliona eura.

Pozitivan doprinos rastu BDP-a u tržišnim cijenama u trećem kvartalu 2019. godine, dolazi i od naplaćenih poreza (PDV-a, akciza i carina). Prema podacima Ministarstva finansija, u trećem kvartalu 2019. godine porezi su naplaćeni u iznosu od 304,8 miliona eura, što je povećanje za 14,4% ili 38,5 miliona eura u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Tržište rada u trećem kvartalu 2019. godine, prema Anketi o radnoj snazi bilježi pozitivna kretanja u broju zaposlenih koji je povećan za 2,8% u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Stopa nezaposlenosti iznosila je 15,2%. Prosječna neto zarada u trećem kvartalu iznosila je 515 eura i u odnosu na isti kvartal prethodne godine bila je realno veća za 1,1%.

Podaci BDP-a za IV kvartal 2019. godine biće objavljeni 18. marta 2020. godine.

Izvor Uprava za statistiku Crne Gore – MONSTAT

Portal Analitika