Društvo

Zečević: Nijesmo slutili da ćemo steći ovako veliko povjerenje čitalaca (FOTO, VIDEO)

Portal Analitika proslavio je večeras desetogodišnjicu rada u vinskom podrumu „Šipčanik“, u Podgorici.
Foto: D. Malidžan; Portal Analitika
Foto: D. Malidžan; Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor
 

Izvršna direktorica Portala Analitika, Tinka Đuranović, zahvalila se gostima što su svojim prisustvom proslavi uveličali naših 10 godina.

Gosti Portala Analitika bili su, između ostalih, ministar prosvjete Damir Šehović, gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, zamjenik gradonačelnika, Časlav Vešović, direktor Javnog servisa, Božidar Šundić, glavni i odgovorni urednik Antene M, Darko Šuković, urednica TV Prva, Sonja Drobac, predsjednik Savjeta ASK, Momčilo Radulović...

0712portalanalitikaproslava1

„Jubileja ni malog ni velikog, a ipak onog koji počinje nešto da znači za trajanje. Tek smo komadić vremena osvojili, a u njega je puno stalo. Tekstovima i temama izradili smo puno virutelnih mostova za čitaoce. Sa nama je svakog dana preko 40.000 čitalaca u onlajn okruženju neumoljivih pravila. Tu ne možete nikoga zadržati zdravo za gotovo, nema bezuslovne vezanosti i lojalnosti, zajedno ste samo dok je povjerenja“, istakla je ona.

Od prvog dana ekipa Analitike, kaže Đuranović, stavila je jasno do znanja da ima stvari koje se preispituju, i to stalno – mjera profesionalizma i etičnosti.

„I ima onih, koje se nikada ne dovode u pitanje – država Crna Gora, antifašizam kao legitimacija civilizovanog društva, multikulturalni i međureligijski sklad i poštovanje ljudskih prava“, kazala je direktorica Analitike, dodajući da su te vrijednosti sigurni mostovi i putevi do čitalaca.

0712portalanalitikaproslava2

„Kada smo proslavljali pet godina Analitike, tim koji je tada vodio je rekao: ʼMožda nijesmo najbolji, ali jesmo svoji, takvi kakvi smo, sa manama i vrlinamaʼ. Taj kantar samokritičnosti su nam ostavili kao izazov za mjerenje, u ovom svijetu medija zaljubljenih u svoj odraz impresija, lajkova i klikova“, podsjetila je Đuranović.

„I mi, iz ovih drugih pet godina, neki novi i neki stari, se možemo pohvaliti da smo prilično svoji. I prilično smo kreativni i po manama i po vrlinama, ali i vrlo uspješni“, dodala je ona.

Napominje i da je u želji da budu drugačiji, Portal Analitika, ostvarila ogroman rast čitanosti u, kako je rekla, medijskim okeanima kopi pejst sadržaja.

0712tinkadjuranovic

„Autorski tekstovi i glavne teme koje realizuje redakcija, su zaštitni znak Analitike pod rukovodstvom glavnog i odgovornog urednika Predraga Zečevića, i Vesne Rajković Nenadić, zamjenice glavnog i odgovornog urednika. Okupili smo i mlade ljude u redakciji, koji grade imena kroz svoj prepoznatljiv rukopis – Nikola Dragaš, Luka Đurić, Ivona Drobnjak, Nikola Boljević, a tu su iskusniji Ivica Kern i Siniša Goranović. Naravno tu je uvijek posebna, svoja Ana Popović, najstrastvenija i vjerovatno najbrža po objavama sportska novinarka i izuetno važan oslonac u redakciji. I tu je Marija Petrović, saradnica i podrška, desna ruka i najbolja čuvarka taktika, planova i dobrih i loših dana“, zahvalila je Đuranović ekipi portala.

0712portalanalitikaproslava6

Analitika, kaže Đuranović, nije tek običan informativni portal.

„Jedinstveni smo jer imamo Izbačaje, dizajnerski iskorak i intelektualnu zagonetku našeg mentaliteta, ne samo podgoričkog, jer nas razumiju slični i na dalekim adresama. Posebni smo i po tome što imamo podkast Igor i Vlado, o životu, sportu i rekreaciji, jedini u Crnoj Gori. Njih dvojica prijatelja su, svako na svoj način iz korijena promijenili život. I vole da kažu - Odgledajte, pa nam javite jesmo li grešni i koliko. Bili smo dio tima koji je napravio tri audio-vodiča i približio skrivene ljepote Crne Gore posjetiocima“, navela je Đuranović.

„Novinari su ti koji mogu da dobace daleko i prikriveno učine dostupnim i vidljivim. Oni su naša naprava mjera i postupak za stvaranje boljeg društva, društva veće odgovornosti, savjesnosti i solidarnosti“, istakla je direktorica Portala Analitika.

I koliko god tehnologije napredovale, kaže Đuranović, novinarski izrazi se mijenjali, važno je u toj borbi za opstanak, za čitanost i impresije, da nikada ne izgubimo nit ljudskosti i odgovornosti za napisanu riječ.

„To je iskušenje ne samo Analitike nego i drugih crnogorskih medija. A vjerujem da smo mi naredni tom izazovu“, zaključila je ona.

0712analitika1

Deset godina nakon početka nijesmo ni slutili da ćemo steći ovako veliko povjerenje čitalačke publike u Crnoj Gori, kazao je glavni urednik Portala Analitika, Predrag Zečević, povodom jubileja našeg medija.

„Počelo je skromno u desetak kvadrata prostorije koju nam je ustupio CEDEM. Malenu redakciju na čijem čelu su tada bili glavni i odgovorni urednik Draško Đuranović i direktor Lazar Mišurović, činili su i Gordana Borović, Ivan Kern, Predrag Zečević, Nenad Zečević, Kristina Jerkov i Bojan Šuković. S godinama je Portal Analitika rastao, sazrijevao, ponekad griješio, mijenjao izgled, postao dio velikog sistema… ali i stekao reputaciju jednog od najboljih informativnih portala u regionu, a u crnogorskim prilikama kao promoter crnogorskih identitetskih vrijednosti“, rekao je Zečević.

On je kazao da prije deset godina nijesu ni slutili da će steći ovako veliko povjerenje čitalačke publike u Crnoj Gori.

„Sve to uz strogo poštovanje novinarskih standarda, lišeno senzacionalizma i neprovjeravanja informacija. Sa zadovoljstvom ističem da smo u žestokoj konkurenciji na tržištu, jedan od tri informativna portala koji prema strogom standardima Gugl Analitike ima milionski auditorijum. Vrhunac smo dostigli krajem novembra kada smo se približili magičnoj cifri od 100.000 posjeta dnevno, prema pedantnoj statistici Gugl Analitike“, rekao je Zečević.

0712predragzecevic

On je kazao da portal u prosjeku svakog dana decembra prati dnevno nekoliko desetina hiljada korisnika interneta.

„U prvih deset godina dokazali smo da smo u samom vrhu crnogorske medijske scene, poštujući novinarsku etiku i standarde u svakom prilogu objavljenom na našim stranicama.

Gdje ćemo biti za 20 godina – ne možemo da pretpostavimo, ali je izvjesno da pripremamo moderan redizajn i da ćete i ubuduće na našim stranicama biti uvijek tačno, profesionalno i na vrijeme informisani o svemu što se događa u Crnoj Gori, regionu, svijetu. Hvala vam“, zaključio je Zečević.

Proslavu Portala Analitika uveličao je hor Umjetničke škole za muziku i balet Vasa Pavić, koji je pod dirigentskom palicom Zoje Đurović izveo crnogorsku himnu i Mokranjčevu IX rukovet, koja sadrži četiri pjesme iz Crne Gore, dok je kvintet harmonika izveo kompoziciju Libertanog Astora Pjacole.

0712vasapavichor

U nastavku večeri, gosti su uživali u nastupu DJ Shar-a u pratnji violinistkinje i profesorica sa Muzičke akademije na Cetinju, Tanje Bogdanović.

0712portalanalitikaproslava4

 

 

Portal Analitika