Društvo

Većina veterinarskih inspektora pred penzijom, potrebno podmlađivanje kadra

Vlada Crne Gore je dala saglasnost da se popune radna mjesta u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sa dva izvršioca pripravnika- svršena studenta veterinarske medicine.
Većina veterinarskih inspektora pred penzijom, potrebno podmlađivanje kadra
Portal AnalitikaIzvor

U zahtjevu za davanje saglasnosti za popunu radnog mjesta koje nije predviđeno kadrovskim planom za 2019. godinu Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove ističe da su doktori veterinarske medicine vjerovatno najdeficitarniji kadar u Crnoj Gori i da je nemoguće obavljati poslove u oblasti bezbjednosti hrane i veterine bez ovog kadra.

„Podsjećamo i da je jedno od ključnih mjerila za zatvaranje Pregovaračkog poglavlja 12 obezbjeđivanje sistema službenih kontrola kakav je u Evropskoj uniji, što je nemoguće bez dovoljnog broja doktora veterinarske medicine, kojih kao struke u Crnoj Gori nema. Nije pitanje pregovora od suštinske važnosti koliko je značajna kontrola koja podliježe veterinarskim pregledima, bilo na graničnim prelazima (gdje su obavezni veterinarski inspektori), bilo u unutrašnjoj kontroli, kojom se obezbjeđuje stavljanje na tržište bezbjednih proizvoda životinjskog porijekla, a time i zaštita zdravlja potrošača“, naglašavaju iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Kako su pojasnili, otežavajuća okolnost je i činjenica što u državnoj upravi mogu da se zaposle samo državljani Crne Gore, a takvih koji su po struci doktori veterinarske struke ima veoma malo i najčešće ih uopšte i nema na tržištu rada. 

„U prilog ovome govori i činjenica da kod nas pregled na liniji klanja, kao jedan od najvažnijih veterinarskih pregleda, koji treba da vrše veterinarski inspektori, obavljaju ovlašćeni veterinari iz veterinarskih ambulanti, a iz razloga nedostatka raspoloživih inspektora. Još jedna važna okolnost dovodi do neophodnosti zapošljavanja mladih doktora veterinarske struke, a to je da veliki broj zaposlenih u Upravi ove struke pri kraju svoje radne karijere. Od ukupno 18 veterinarskih inspektora u Crnoj Gori (koji pokrivaju i granične prelaze i unutrašnji promet i vrše i kontrole u sektoru veterine, a dio njih po ovlašćenju i u oblasti bezbjednosti hrane), njih troje sledeće godine stiče uslov za odlazak u penziju, a u narednih pet godina većina. Zato je neophodno obezbijediti podmlađivanje strukture veterinarskih inspektora i veterinara u Upravi, koliko je god to moguće, opet napominjemo na bazi njihove (ne)raspoloživosti“, precizirali su iz Uprave za bezbjednost hrane. 

Uprava, napominju, svake godine jedan dio sredstava koristi za finansijsku pomoć studentima veterinarske medicine, sa ciljem obezbjeđenja neophodnog kadra za veterinarski sektor i sektor bezbjednosti hrane. 

„Podsjećamo da fakultet veterinarske medicine ne postoji u Crnoj Gori, te da je mali broj studenata koji se nakon završenih studija vrate u Crnu Goru i izraze interesovanje da rade u državnoj upravi. U ovom trenutku, postoje dva svršena studenta veterinarske medicine, koji su završili fakultet i spremni su da svoj pripravnički staž, odnosno, stručno osposobljavanje steknu u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. Obzirom da svakog svršenog studenta veterinarske medicine, na sve načine pokušavamo da pridobijemo da za svoju radnu karijeru izabere državnu upravu, što nije nimalo lak posao, obzirom na relativno niska primanja, u odnosu na druge mogućnosti, te da imamo interesovanje od strane dva svršena studenta, mišljenja smo da je neophodno i korisno za državu i budućnost administracije otvarati im prostor za zapošljavanje, prije svega stručno osposobljavanje, kroz obavljanje pripravničkog staža“, zaključuje se u zahtjevu za davanje saglasnosti Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. 
 

Portal Analitika