Društvo

Pažin: Vjerske zajednice koristiće hramove do odluke nadležnog organa

Vlada Crne Gore utvrdila je danas Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Foto: Screenshot YouTube
Foto: Screenshot YouTube
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde, Zoran Pažin, kazao je da smo dobili moderan i liberalan tekst zakona koji na sveobuhvatan način omogućava da svaki građanin bude ili ne bude vjernik neke vjerske zajednice.

„Pri čemu država štiti imovinu ili kutlurno blago koje pripada svim građanima i ujedno obezbjeđuje da zakoni Crne Gore važe na cijelokupnoj teritoriji Crne Gore“, istakao je Pažin na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

On je naveo da su u predlogu prihvaćene sve preporuke Venecijanske komisije (VK) iz juna ove godine, te da je usaglašen sa svim međunarodnim standardima i smjernicama.

Venecijanci dali pozitivno mišljenje i niz preporuka

Namjera Vlade bila je, prema njegovim riječima, da u otovrenom dijalogu sa svim vjerskim zajednicama dođe do rješenja koje će u najmanjoj mjeri dijeliti Crnu Goru.

„Imali smo susret s predstavnicima svih vjerskih zajednica, pa i sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), ali oni, nažalost, nisu prihvatili dijalog o preporukama VK, uslovljavajući ga razgovorima i usvajanjem zakona o restituciji crkvene imovine, i tražeći otvaranje rasprave o svim pitanjima koje uređuje ovaj zakon, što za Vladu nije bilo prihvatljivo“, naglasio je Pažin.

Vjerskim zajednica koje su korisnici imovine, predlogom zakona se, navodi Pažin, garanutju sva pravila dokazivanja i dokazni standardi koji su propisni zakonima o upravnom i parničnom postupku.

„Garanutje se pravna sigurnost svakoj vjerskoj zajednici. Potpuno su neosnovane i neutemeljene spekulacije da Vlada ima namjeru da bilo koga iseljava iz hramova i da otima hramove. Naprotiv, eksplicitno je rečeno u članu 64 predloga zakona, da vjerske zajednice koje su korsnici hramova i drugih nepokretnosti nastavljaju da koriste ove objekte do odluke državnog organa nadležnog za pitanje državine, korišćenja i raspolaganja državnom imovinom. Ne događa se ništa što bi onemogućilo vjernike da uživaju svoja prava, samo se uređuje pravni sistem“, podvukao je ministar.

Pažin je pojasnio da će Uprava za imovinu popisati sve objekte, a da nakon toga kreće postupak prijavljivaja za vođenje upravnog postupka pred Upravom za nekretnine, pri čemu je ona, kako je dodao, dužna da bez odlaganja obavijesti vjersku zajednicu koja je u pitanju, kako bi imala priliku da ostvaruje sva svoja procesna prava.

Na novinarsko pitanje, kako će Vlada reagovati ako Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) pozove vjernike da brane hramove, Pažin je odgovorio:

MCP nema od koga da brani hramove, jer Vlada ne namjerava da ulazi u hramove, niti da bilo koga onemogući da uživa vjerska prava u hramovima. Pravo je MCP da učestvuje u slobnodnom javnom diskursu i vjerujem da njihov stav neče izostati. Moj dijalog sa MCP bio je vrlo korektan i profesionalan, uz uzajamno uvažavanje“, zaključio je Pažin.

Portal Analitika