Društvo

Marković: Budžet za zdravstvo najveći u crnogorskoj istoriji

Vlada Crne Gore opredijelila je 280 miliona eura za zdravstvo u narednoj godini, što je najveće izdvajanje za ovaj segment u istoriji naše države, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na sastanku sa delegacijom reprezentativnih sindikata zdravstva – Samostalnim sindikatom zdravstva Crne Gore i Sindikatom zdravstva Crne Gore, na čelu sa Ljiljanom Krivokapić i Vladimirom Pavićevićem.
Marković: Budžet za zdravstvo najveći u crnogorskoj istoriji
Portal AnalitikaIzvor

"Budžet zdravstva u 2020. godini je za 100 miliona eura veći nego što je bio prije tri godine kada je ova Vlada preuzela mandat. U ovom periodu bilo je značajnih izdvajanja i ulaganja kako u infrastrukturu tako i u obrazovanje kadra i rješavanje stambenog pitanja. Sada smo obezbijedili povećanje zarada za sve u zdravstvenom sistemu", rekao je premijer Marković.

On je precizirao da je 10,3 miliona eura opredijeljeno za nabavku nove opreme, 3,2 miliona eura je otišlo za specijalizacije, a 1,9 miliona za medicinske edukacije. Za stambeni fond je dato 1,5 miliona eura, koliko će biti opredijeljeno i u periodu 2021-2023. godina, a naredne godine će zdravstvena zadruga od Vlade dobiti 400.000 eura za rješavanje stambenog pitanja.

Predstavnici sindikata su prepoznali napore Vlade u tom dijelu ali su iskazali nezadovoljstvo predloženim povećanjem zarade od 9 odsto naredne i 3 odsto 2021. godine. Smatraju da status i položaj zdravstvenih radika ali i nemedicinskog osoblja mora biti unaprijeđen.

Premijer Marković se saglasio da je izuzetno važno poboljšati standard zaposlenih u zdravstvu zbog odgovornog posla koji rade i značaja za građane i državu ali da se moraju naći održiva a ne populistička rješenja.

Sagovornici su se saglasili da je budžet za zdravstvo dovoljno veliki da može obezbijediti bolji status zaposlenih, ali da se modeli moraju tražiti u postojećim finansijskim okvirima. Dogovoren je nastavak dijaloga u tom pravcu.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
z zakula crnogorac
28.11.2019. 10:01

ZDRAVSTVO..posebno DOKTORI,a i MED SESTRE ,MORAJU IMATI VELIKE PLATE,jer rade NAJODGOVORNIJ POSAO u zemlji svakodnevno SPASAVAJU ZIVOTE,rade 24h svaki dan u godini,niko se realno ne moze MJERITI SA NJIMA.NJIHOVI SE REZULTATI NE MOGU KRITI,za razliku od rekao bih svih drugih.NE ODUSTAJTE OD VELIKOG POVECANJA PLATA ,JER REALNO JEDINO GA VI ZASLUZUJETE.PUNA PODRSKA ZDRAVSTVU,,SRECNO CRNA GORO!!!

0
0