Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Porodica iz Ulcinja traži pomoć: Sedam dana smo zarobljene u kući, preko kanapa dobijamo namirnice

Porodica iz Ulcinja traži pomoć: Sedam dana smo zarobljene u kući, preko kanapa dobijamo namirnice

Ulcinjanke Vesna Gačević Rogova, Ilre Rogova Maraš i Jasmina Sulejmanović Rogova tvrde da su od subote 16. novembra zarobljene u svojoj kući u Ulcinju, jer je, kako navode, njihov komšija Zoran Kaluđerović na prolazu do njihove kuće postavio rolo vrata na jednoj i željeznu kapiju na drugoj strani.
Porodica iz Ulcinja traži pomoć: Sedam dana smo zarobljene u kući, preko kanapa dobijamo namirnice
Portal AnalitikaIzvor

Vesna Gačević Rogova navodi da su na taj način postale taoci u sopstvenoj kući i da im je onemogućeno kretanje, zbog čega su se obratili tužilaštvu, predsjedniku države i vlade, ombudsmanu, kao i svim drugim lokalnim i državnim institucijama.

Na drugoj strani, u porodici Kaluđerović tvrde da nijesu ništa zagradili, već da su kapije postavili na svojoj imovini. Nada Kaluđerović ustvrdila je da Rogove pokušavaju da ih isele i da oni imaju presudu u svoju korist da mogu da koriste svoju imovinu.

Gačević Rogova, ipak, navodi da nemaju presudu koja im omogućava da im uskrate jedini prilaz do stambeno-apartmanskog dijela kuće.

“Nas tri smo od subote u kući i preko kanapa dobijamo namirnice. Muški članovi porodice Špendim i Dren Rogova ostali su vani. Mi smo kuću kupili 1996. od Kaluđerovića i jedini ulaz u stambeno-apartmanski dio nepokretnosti upravo je preko trotoara, predmetnog pasaža (koji je sad zatvoren), nadalje preko javnog nekategorisanog puta. Dio predmetnog pasaža (12m2) je nezakonito upisan na ime Zorana Kaluđerovića, a ostalih 898 kvadrata je svojina države, kojom raspolaže Opština Ulcinj”, navodi Gačević Rogova.

Ona kaže da su sve prijavili policiji koja ih je obavijestila da im je tužilac Faruk Resulbegović rekao da Zoran Kaluđerović ima pravo to da radi jer ima presudu i oni se ne miješaju u građanske sporove.

Porodica Rogova je 2016. pokrenula postupak protiv Kaluđerovića radi utvrđivanja postojanja prava službenosti i upisa istog u katastar, ali su izgubili. Ipak, postupak nije završen jer je tražena revizija od Vrhovnog suda. Istovremeno je i Opština Ulcinj pokrenula spor pred Osnovnim sudom u Ulcinju protiv Zorana Kaluđerovića, radi utvrđivanja prava svojine na predmetnom pasažu i taj postupak je u toku.

Iako je postupak u toku, Kaluđerovići su zatvorili prolaz, a Rogove smatraju da su to uradili ohrabreni navodno političkim vezama sa porodicom Jelić.

“Obaviješteni smo i zasigurno znamo, jer nam je to i potvrđeno, da iza svega ovoga stoji Zoran Jelić, čiji je sin 2016. oženio kćerku Zorana Kaluđerovića”, tvrdi Gačević Rogova.

Zoran Kaluđerović je kazao Danu da je Vesni Gačević Rogova prodao objekat koji ima zaseban ulaz i to sa glavne saobraćajnice, koji su godinama i koristili, te da nema potrebe da im se ustupa onaj koji prolazi, kako tvrdi, kroz njihovu kuću.

“Nakon višegodišnjeg procesa o tužbi za postojanje službenosti prolaza, koju su pokrenuli Vesna i Špendim Rogova, a koji se nalazi u mom vlasništvu i koji je dio moje kuće i jedini ulaz u moju kuću, Osnovni sud u Ulcinju je u decembru 2018. donio jedinu moguću presudu o tužbi i izjasnio se da je tužba neosnovana. Nakon toga, pravosnažna presuda Višeg suda u Bijelom Polju u kojoj se potvrđuje presuda Osnovnog suda u Ulcinju nedvosmisleno potvrđuje da je tužba bila neosnovana. Podsjećam još jednom, postupak je bio vezan za postojanje prava službenosti, a predmet vlasništva nikada nije dovođen u pitanje. Dakle, Viši sud je nedvosmisleno odbio tužbeni zahtjev tužioca Špendima Rogova i Vesne Gačević Rogova za postojanje prava službenosti i potvrdio jedinu istinu koja je utemeljena na činjenicama”, naveo je Kaluđerović.

Kaluđerovići tvrde da su žrtve prijetnji

Nada Kaluđerović, supruga Zorana Kaluđerovića, tvrdi da su im Rogove prijetile. Ona je redakciji Dana dostavila snimak bez tona na kojem se vidi lice za koje ona tvrdi da je Špendim Rogova dok im je prijetio.

“On je nama u više navrata prijetio, pozivali su nas na dvoboj. Sve je to prijavljeno policiji. Sada pokušavaju da kroz medije svoju situaciju predstave kao dramatičnu, a mi godinama imamo problem sa njima. Kada pada kuša vodu okretali su vodu prema nama da nam uliva u kuću, bacali su smeće, na silu su htjeli da kroz naš hodnik ulaze u svoju kuću. Prijete da će nam put ucrtati kroz kuću. Oni hoće da nas isele iako je ta kuća preko sto godina u vlasništvu naše porodice, a oni su se doselili iz Đakovice prije par decenija”, navodi Kaluđerović.

Potvrdila je da su u prijateljskim relacijama sa Jelićima, ali da to nema nikakve veze sa njihovim problemom sa Rogovama.

“Meni je Vesna Rogova rekla da je njihova kuća, a kuća Kaluđerovića i njihova i naša”, tvrdi Kaluđerovićeva.

Portal Analitika