Turizam

Iz Crne Gore lako za Njemačku, pogledajte šta ova zemlja nudi

Turistička organizacija Njemačke je u Podgorici danas obilježila 30 godina od pada Berlinskog zida. Prisutnim novinarima je predstavljena turistička ponuda Njemačke, prikazana neka od najpoznatijih mjesta u ovoj zemlji, građevine, prirod, infrastruktura, ali i ponuda raznovrsnog noćnog života.
Iz Crne Gore lako za Njemačku, pogledajte šta ova zemlja nudi
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

„Zbog jeftinih avio karata, danas je vrlo jednostavno i jeftino otići iz Crne Gore u Njemačku. Mislim da bi svi trebali da dođu i posjete je, jer će svi pronaći nešto za sebe. Turističke atrakcije, kulturne znamenitosti su samo dio onoga što ova zemlja nudi. U Njemačkoj se jako puno radi, ali se i dobro provodi, te je tamo puno različitih kulturnih događaja i muzičkih sadržaja“, naveo je ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Robert Veber.

Ambasador je naveo da je impresivno za nekoga ko dođe iz Crne Goreda iskusi atmosferu milionskog grada, ali i da postoje opcije u Njemačkoj za svačiji budžet. 

Dodao je da je kada je vidio crnogorsko planine i more, ali i Skadarsko jezero, pomislio: ,,Ovdje je Bog iskoristio planove za Raj.”

Pad Berlinskog zida i ponovno ujedinjenje bili su najveći dobitak za dolazni turizam u Njemačkoj, navela je Petra Hedorfer, predsjedavajuća Upravnog odbora Turističke organizacije Njemačke.

 „Turistička ponuda je enormno porasla, kao uostalom i međunarodno interesovanje za Njemačku kao turističku destinaciju. Povodom obilježavanja 30. godišnjice pada Berlinskog zida koristimo čitav niz digitalnih kanala komunikacije poput Instagram - priča i marketinga na društvenim mrežama kako bismo u saradnji s našim premijum partnerom, HanseMerkurom, te našim partnerima u njemačkom turizmu, međunarodnoj javnosti predstavili raznovrsnu ponudu i paletu usluga“, istakla je Hedorfer.

njemacka

Johanes Ganzer, načelnik sektora za saradnju i turističku prodaju kompanije HanseMerkur, dodaje: „Još prilikom obilježavanja 20. jubileja pada Berlinskog zida HanseMerkur i Turistička organizacija Njemačke imali su uspješnu medijsku saradnju. Kampanje se usredsređuju na istorijski događaj, koji predstavlja trenutak prevrata, ne samo za građane Njemačke, već za cjelokupan evropski turizam. Zadovoljstvo nam je što u kontekstu saradnje s Turističkom organizacijom Njemačke možemo dopisati još jedno poglavlje u tom procesu razvoja.“

hamburg-elbphilharmonie

Njemačka kao turistička destinacija postaje veća, ljepša i raznovrsnija:

Otvaranje granice unutar Njemačke devetog novembra 1989. omogućilo je, ne samo stanovnicima Istočne Njemačke da slobodno putuju svijetom, već je i milionima internacionalnih turista stvorilo mogućnost da istraže i dožive prirodu i kulturu na prostoru nekadašnje Njemačke Demokratske Republike.

U narednim godinama turizam će se razviti u jedan od najznačajnijih ekonomskih faktora. Danas on s više od 105 milijardi eura nacionalnoj ekonomiji doprinosi s oko 4 posto bruto dodatne vrijednosti i obezbjeđuje oko 3 miliona radnih mjesta u Njemačkoj.

U zamahu ponovnog ujedinjenja značajne javne i privatne investicije doprinijele su, između ostalog, i turističkoj infrastrukturi u ujedinjenoj Njemačkoj. Tako je, na primjer, u okviru saobraćajnog projekta „Njemačko jedinstvo“ investirano oko 40 milijardi eura u modernizaciju auto-puteva, magistralnih puteva i šinske mreže (izvor: Savezno ministarstvo saobraćaja i digitalne infrastrukture, 2016).

hannover-gro-fer-garten-luftbild-von-den-herrenh-nuser-g-nrten-brunnen

Domaći i međunarodni hotelski lanci i kompanije, kao i nezavisni poslovni ljudi uključeni su u razvoj hotelijerstva i gastronomije, koja se na prostoru nekadašnjih saveznih država više ne razlikuje po visokom standardu usluge i raznovrsnoj ponudi. U preko 20.000 hotela danas na raspolaganju stoji oko 800.000 soba sa skoro 1,5 miliona kreveta. Njemačka kao turistčka destinacija pritom nudi široku paletu usluga, kako za ekonomične turiste, tako i za putnike s najvišim i najistančanijim zahtjevima. Više od 300 restorana odlikovanih zvjezdicama u svim regionima zemlje, svjedoče o efikasnosti vrhunske njemačke gastronomije.

Brojni događaji u Njemačkoj:

Brojne tematske izložbe plakata, publikacije i multimedijalni formati, kao i različite manifestacije i konferencije podsjećaju na istorijske događaje koji su se proširili po mnogim evropskim zemljama i tako doprinijeli okončanju Hladnog rata. Tako, na primjer, stalna postavka „Naša istorija. Diktatura i demokratija poslije 1945.“ u Forumu savremene istorije u Lajpcigu, nudi aktuelne perspektive na Njemačku Demokratsku Republiku, mirnu revoluciju, pad Berlinskog zida, ponovno ujedinjenje i proces srastanja istoka i zapada. 

U Domu istorije u Bonu posjetioci mogu otkriti proces nacionalnog ujedinjenja Njemačke kao dio panevropskog međunarodnog razvoja u potpuno novom sadržajnom i vizuelnom obliku. Fondacija kancelara Vilija Branta u Libeku pripremila je dvije izložbe pod radnim naslovom „Podijeljeni grad – Berlin 1945-1989.“ i „Vili Brant i Berlinski zid“.

sellin-seebruecke-am-baltischen-meer

Renomirana berlinska izložbena kuća Gropius Bau prikazuje od jeseni 2019. do januara 2020. „Walking through Walls“. Tematska grupna izložba radovima tridesetak međunarodnih, savremenih umjetnika nudi sveobuhvatan pogled na fizičke i psihološke posljedice zajedničkog života u podijeljenim društvima. Projekat „Povezivanje duž Zelenog pojasa“ obuhvata raznovrsne aktivnosti duž nekadašnje unutarnjemačke granice, uključujući 50 vođenih ekskurzija, šetnji i interaktivnih aktivnosti u različitim regijama unutar Zelenog pojasa u kontekstu prirode, kulture i istorije. Više informacija možete pronaći na adresama

VisitBerlin.de 

Germanytravel

 

Foto: Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.-Francesco Carovillano/Landeshauptstadt Hannover, FB Herrenhäuser Gärten/Lars Gerhardts

 

Portal Analitika