Zagađenja nema, čistili more upijajućim branama

Zbog incidentra koji se juče desio na trajektnom prelazu prilikom ukrcavanja šlepera na trajekt kada je došlo do probijanja jednog od rezervoara sa 400  litara nafte, jutros su na licu mjesta bila plovila Uprave pomorske sigurnosti i Lučke kapetanije iz Kotora.
Radio Tivat
Radio Tivat
Radio TivatIzvor

Iz Uprave pomorske sigurnosti su Radio Tivtu saopštili da su jutros u 8 sati primili informaciju da je u području Veriga izlivena nafta i da je došlo do ekološkog incidenta.

V.d pomoćnik direktora za sigurnost plovidbe, Žarko Lukšić je rekao da su odmah aktivirali Nacionalni plan i pozvali Mornaričko operativni centar. Angažovano je plovilo Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama EKO1 koji sa apsorbentima i upijajućim branama se uputio na lice mjesta.

„Takođe u isto vrijeme je obavještena Lučka kapetanija Kotor odnosno Inspekcija sigurnosti i bezbjednosti  pomorske plovidbe tako da su oba plovila na lice mjesta stigla za oko 40 minuta. od  inspektora pomorske sigurnosti sa terena je informacija  da zagađenja nije bilo, ali je čišćenje vršeno sa upijajućim branama između dva plovila tako da u tom dijelu možemo reći da nije bilo zagađenja koje nije u tom trenutku uočeno. Sva kordinacija je obavljena preko Pomorskog operativnog centra iz Bara“, rekao je Lukšić.

brana3

 

Povodom tog incidenta iz kompanije Pomorski saobraćaj oglasili su se saopštenjem.

„Dana 07.11. u Lepetanima, oko 13,45 sati, prilikom ukrcaja šlepera na trajekt Grbalj, usljed visokog nivoa mora, šleper je jednim od rezvoara zakačio rampu i na palubi trajekta je došlo do curenja manje količine goriva. Problem je odmah uočen od strane posade broda i preduzete su sve mjere za sprječavanje štetnih posljedica. Odmah su zatvorene sve manikele (odvodi) na palubi broda, posuta piljevina koja je upila gorivo, a vozač je odmah uz pomoć naših mehaničara sanirao oštećenje i spriječeno je dalje izlivanje goriva. Podvlačimo da gorivo nije dospjelo u more!“, kazali su.

Oni dodaju da je to potvrđeno i inspekcijskim nadzorom koji je izvršen vučenjem opreme za detektovanje naftnih mrlja po moru, koji je, kako su kazali, pokazao da nije došlo do zagađenja.

brana

 

U saopštenju navode i da se trajekt nakon iskrcaja vozila u Kamenarima udaljio od obale da bi, zbog svoje veličine i specifičnosti, omogućio drugim trajektima nesmetano saobraćanje, a kako bi se završila operacija sakupljanja piljevine sa gorivom u posebne posude i kako bi se izvršilo čišćenje palube specijalnim biorazgradivim sredstvima za te namjene.

„Dakle ništa se spektakularno nije desilo i što je najvažnije nijesu nastale nikakve štetne posljedice! O svemu su obaviješteni nadležni organi“, zaključili su.

Portal Analitika