Društvo

Gradiće se gimnazija u Podgorici i škole na Zabjelu, City kvartu i na Karabuškom polju

Vlada je prihvatila ugovor o finansiranju između Crne Gore i Evropske investicione banke (EIB) za realizaciju projekta Program unapređenja crnogorskog obrazovanja, vrijedan 18 miliona eura.
Gradiće se gimnazija u Podgorici i škole na Zabjelu, City kvartu i na Karabuškom polju
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi, cilj tog projekta je povećanje pristupa djece kvalitetnoj njezi u ranom djetinjstvu i kvalitetnom obrazovanju u predškolskim ustanovama, kao i poboljšanje uslova za učenje učenika u osnovnim i opštim i stručnim srednjim školama.

“Usvojena je Informacija o zaključenju Ugovora o finansiranju između Crne Gore i EIB, za realizaciju projekta „Program unapređenja crnogorskog obrazovanja” i prihvaćen Ugovor o finansiranju, vrijedan 18 miliona eura”, piše u saopštenju.

Navodi se da je predviđena izgradnja četiri nove škole, gimnazije u Podgorici, škole na Zabjelu, u City kvartu i na Karabuškom polju, nadogradnja tri vrtića od kojih je svaka vrijedna više od dva miliona, i adaptacija deset srednjih škola širom Crne Gore.

“Ugovor prati donacija od preko milion eura koja će biti iskorišćena za izbor renomiranog konsultanta”, dodaje se u saopštenju.

Novac će, kako se navodi, biti iskorišćen i za nabavku novog školskog namještaja, računarske opreme, i opreme za sve stručne škole.

“Zaključivanje ovog Ugovora i ovako veliko ulaganje u obrazovanje pokazuje u realizaciji čvrsto opredjeljenje Vlade da investira u znanje”, dodaje se u saopštenju.
 

Portal Analitika