Društvo

Cilj digitalizacije - bolje razumijevanje gradiva, a ne vezivanje djece za ekran

Danas je u OŠ "Njegoš" na Cetinju dodijeljena mikrobit oprema za šest škola čiji učenici su ostvarili odlične rezultate na nacionalnim i regionalnim takmičenjima u korišćenju mikrobit računara, a sa svečanosti je poslata poruka da je cilj digitalizacije bolje razumijevanje gradiva, a ne vezivanje djece za ekran.
Cilj digitalizacije - bolje razumijevanje gradiva, a ne vezivanje djece za ekran
Portal AnalitikaIzvor

Opremu vrijednu više hiljada eura obezbijedila je Vlada Crne Gore, a predstavnicima nagrađenih škola: OŠ "Vuk Karadžić", Berane, OŠ "Risto Ratković", Bijelo Polje, OŠ "Vuko Jovović", Danilovgrad, OŠ "Njegoš", Cetinje, OŠ "Marko Nuculović", Štoj i OŠ "Radomir Mitrović", Berane, mikrobit opremu uručio je državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, Aleksandar Mitrović.

Pored Mitrovića, učenicima i predstavnicima škola obratili su se i Ljubo Knežević, savjetnik Predsjednika Vlade, Ričard Everit, regionalni direktor Britanskog savjeta za sektor obrazovanja i društva za širu Evropu i Novka Milošević, direktorica OŠ „Njegoš“ nakon čega su učenici predstavili svoje uspješne projekte.

Mitović je rekao da Ministarstvo prosvjete zajedno sa Britanskim savjetom uspješno realizuje projekat „Škole za 21. vijek“ u okviru kojeg je do sada podijeljeno blizu 2500 mikrobitova u 76 crnogorskih škola, a planirano je da se distribuira ukupno 4000 ovakvih računara, tako da će određeni broj mikrobitova do 2021. godine imati svaka crnogorska osnovna škola.

On naglasio da Ministarstvo prosvjete razmatra model digitalizacije obrazovnog sistema. Pod digitalizacijom, kako je istakao, ne podrazumijeva puko opremanje škola računarima, ili pak jačanje nastave informatike, već digitalizaciju udžbeničkih sadržaja iz raznih predmeta, i to ne na način da se udžbenik jednostavno prebaci u digitalnu formu, već da se kroz animacije i druge digitalne prikaze, ti sadržaji približe i bolje objasne.

Ljubo Knežević je rekao da je zadovoljstvo upoznati najmlađe sunarodnike koji svoj dalji razvoj profilišu u pravcu inovativnih i kreativnih zanimanja, koja su nam potrebna ne samo zato što su interesantna ili zabavna, već zato što su od koristi cijelom društvu. On je rekao da Vlada nije imala dilemu da li da podrži jedan ovakav projekat, te da je današnja svečanost samo korak ka njegovom daljem širenju.

ct3

Ričard Everit je istakao da Britanski savjet postoji i radi na Zapadnom Balkanu već 80 godina, a u Crnoj Gori ove godine obilježava 25 godina rada. On je rekao da je za taj period mnogo učinjeno na polju edukacije, te da su danas crnogorske škole dio velikog projekta „Škole za 21. vijek“ u koji je uključeno 6 zemalja Zapadnog Balkana. Everit je projekte crnogorskih učenika ocijenio inovanitivnim i kreativnim.

Novka Milošević je u ime direktora škola zahvalila Vladi na vrijednom poklonu, ocijenivši da će dodatna oprema i komponente za mikrobit računare unaprijediti rad mikrobit klubova, te podstaći dodatnu kreativnost učenika pri izradi projakata.

Cilj mikrobita, kao džepnog računara, je razvoj kritičkog mišljenja kod djece, kroz kreiranje novih sadržaja odnosno kroz programiranje. Projekat “Škole za 21. vijek” je dio šireg programa Britanskog savjeta „Škole za 21. vijek“ koji se odnosi na čitav region, i koji je vrijedan 10 miliona funti, usmjerenih od strane britanske vlade. Cilj Projekta je da više od milion učenika Zapadnog Balkana, uzrasta 10-15 godina, ovlada vještinama kritičkog mišljenja, rješavanja problema i vještinom kodiranja.

Portal Analitika