OTVORENI školski SPORTSKI TERENI u GUSINJU vrijedni 350.000 eura

Školski sportski tereni škole “Džafer Nikočević” u Gusinju, koji su otvoreni danas, vrijedni su oko 350 000 eura, a u obrazovnu infrastrukturu Gusinja samo u prethodne dvije godine uloženo je oko 400 000 eura, poručio je na svečanosti ovim povodom ministar prosvjete dr Damir Šehović.
OTVORENI školski SPORTSKI TERENI u GUSINJU vrijedni 350.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

Tereni su izgrađeni investicijom Ministarstva prosvjete i fondacije “Gusinje” iz Njujorka. Kako je najavio ministar, slijedi rekonstrukcija vrtića, te gradnja sportske školske sale u Gusinju. Svečanom otvaranju terena su pored ministra Šehovića prisustvovali Anela Čekić, predsjednica Opštine Gusinje, Sulejman Đombalić, predstavnik Fondacije „Njujork“ i Šerif  Feratović, direktor OŠ „Džafer Nikočević“.

Kako je istaknuto, ovaj sportski kompleks sadrži dva multifunkcionalna terena za fudbal, rukomet, košarku i odbojku, sa montažnim tribinama  na oba terena, oko 420 sjedećih mjesta, zaštitnom mrežom oko terena, osvjetljenjem, specijalnim podlogama za ovu vrstu terena prilagođenu temperaturnim razlikama i različitim vremenskim uslovima, kao i ogradu oko kompletnog sportskog kompleksa. Za ovu investiciju Ministarstvo je izdvojilo oko 280.000 eura, a Fondacija preostali dio sredstava.

prva

“Želim da iskažem posebnu zahvalnost Fondaciji “Gusinje” iz Njujorka koja je i inicirala ovaj projekat i u jednom dijelu ga i finansijski podržala, čime je pokazala da je prepoznala važnost ulganja u zavičaj, a složićete se da je ulaganje u obrazovanje i najmlađe najisplativija investicija jednog društva”, istakao je ministar.

Govoreći o narednim projektima, Šehović je najavio i da će Vlada u narednim godinama, kroz Kapitalni budžet, graditi i školsku sportsku salu projektovane vrijednosti 2,7 miliona eura.  “Kad već govorim o planiranim projektima za opštinu Gusinje, zadovoljstvo mi je da najavim da je za naredni period planirana i rekonstrukcija vrtića u Gusinju, koji je vaspitna jedinica vrtića u Plavu. Takođe, škola “Džafer Nikočević” je kandidovana za Projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama. Dodatno, u postupku je izrada projekta za sanaciju područnog odjeljenja „Višnjevo“, koja takođe pripada ovoj školi.

Ministar je zaključio konstatacijom da mu je zadovoljstvo da svjedoči “ovakvom odnosu Vlade Crne Gore i nikad većim ulaganjima u obrazovnu infrastrukturu na nivou cijele zemlje, a posebno Sjevera. Posebno je ukazao na podatak da je ukupna vrijednost nedavno završenih i planiranih projakata u oblasti obrazovne infrastrukture na teritoriji opština Plav i Gusinje na nivou od oko 2,5 miliona eura”.

treca

Čekić je u obraćanju na Svečanosti istakla: “Izgradnja ovih terena predstavlja još jedan u nizu projekata koji se realizuju na teritoriji Gusinja, čime zaokružujemo svoju osnovnu infrastrukturu.”

Đombalić je, kao predstavnik Fondacije “Gusinje”, govorio o važnosti uključivanja čitave zajednice u ovakve projekte: “Pozdravio bih  sve koji su ulagali napore kako bi se ovaj projekat doveo do kraja. Pozdravio bih Vladu, a posebno Ministarstvo prosvjete i ministra Šehovića, koji je najviše doprinio realizaciji ovog projekta. Naša fondacija je od samog početka posebnu paznju usmjeravala na pomaganje gusinjskoj osnovnoj školi, kako kroz donacije u vidu računarske opreme, tako i kroz kupovinu inventara za Školu. Takođe, nekoliko godina zaredom smo nagrađivali lučonoše, ali i obezbjeđivali donacije u vidu knjiga i pribora za učenike čitave skole, a posebno i poklon- pakete prvacima”. Đombalić je najavio i učešće u novim projektima rekonstrukcija obrazovne infrastrukture u Gusinju.

Direktor Škole Šerif Feratović zahvalio je Ministarsstvu, Fondaciji i svima koji su pomogli realizaciju ove investicije: “Cilj izgradnje Terena je prilično jasan, a to je “U zdravom tijelu zdrav duh”. Terenima smo obradovali najmlađe i njihove roditelje, ali i omladinu i rekreativce. Naravno i mi, prosvjetni radnici, ćemo sa zadovoljstvom koristiti Terene. Siguran sam da će bavljenje sportom našu omladinu udaljiti od poroka i loših navika”.

Portal Analitika