Zanimljivosti

Nijesu mu vjerovali da ne pije, a njegovo tijelo je samo proizvodilo pivo

Kada je policija u Sjevernoj Karolini zaustavila jednog vozača i posumnjala da vozi pod dejstvom alkohola, on je odbio alkotest tvrdeći da nije pio. Ipak, rezultati krvi su pokazali dugačije.
Nijesu mu vjerovali da ne pije, a njegovo tijelo je samo proizvodilo pivo
Portal AnalitikaIzvor

I dalje mu niko nije vjerovao da nije pio. Sve dok se istraživači nisu zainteresovali za njegov slučaj i otkrili da kvasac, to jest gljivice u njegovom stomaku ugljene hidrate prtvaraju u alkohol, to jest pivo.

Čovjek od oko 40 godina odbio je alkotest, zbog čega ga je policija odvela u bolnicu gdje je otkriveno da u krvi ima alkohola 2,5 puta više nego što je dozvoljeno. Prema američkim standardima to je bilo kao da je popio 10 pića za sat vremena. Iako se muškarac kleo da nije pio alkohol, ni doktori ni policija mu nisu vjerovali.

Međutim, istraživači medicinskog centra Univerziteta Ričmond u Njujorku su otkrili da je čovjek govorio istinu. Nije se nalivao pivom, već suprotno - kvasac u njegovom stomaku je ugljene hidrate iz hrane prtvarao u alkohol. Drugim riječima, njegovo tijelo je proizvodilo pivo.

Ovo otkriće je objavljeno u magazinu Otvorena Gastroenterologija. Muškarcu, čiji identitet nije otkriven, dijagnostikovano je stanje ABS, poznato i pod nazivom sindrom stomačne fermentacije. Do ovog sindroma dolazi kada kvasac u gastro-intestinalnom traktu dovodi do toga da se ugljenihidrati, unijeti kroz hranu, pretvaraju u alkohol.

Ovaj proces se najčešće dešava u gornjem dijelu GI trakta, to je jest u stomaku i gornjem dijelu tankog creva.

"Ovi pacijenti imaju iste simtome kao i alkoholičar i mogu izgledati kao pijanci, ali je razlika u tome što oni to nisu i mogu se liječiti antigljivičnim ljekovima", rekao je vođa istraživanja.

Portal Analitika