Društvo

Osnovci i srednjoškolci uživali u radionicama iz fizike, hemije i biologije

Danas je u okviru 9. Otvorenih dana nauke Glavni grad Pordgorica omogućio učenicima srednjih škola da saznaju više o procesu prikupljanja i odlaganja otpada, kroz njihov program „Čuvajmo životnu sredinu – reciklirajmo“.  Na ovaj način više od 100 učenika iz Kolašina i Nikšića posjetilo je pogon koji se nalazi u okviru Regionalnog reciklažnog centra na deponiji „Livade“ i posjeduje najsavremeniju opremu za obradu ove vrste opasnog otpada.
Foto: Info biro
Foto: Info biro
Portal AnalitikaIzvor

“Cilj nam je da podstaknemo građane, da automobile van upotrebe, na čemu je akcenat ovogodišnje aktivnosti, recikliraju na način koji se jedini sprovodi u skladu sa relevantnim zakonskim okvirima, a to je na našem preduzeću “Deponija” u okviru Pogona za reciklažu automobila van upotrebe. To je jedini način da se sve one opasne materije sadržane u automobilima, odlože na način koji neće dovesti do ugrožavanje životne sredine”, istakla je Branka Knežević ispred Službe za međunarodnu saradnju Glavnog grada.

I dok su se neki učenici dobijali informacije o demontiranju vozila, drugi su na Prirodno-matematičkom fakultetu imali brojne radionice iz fizike, hemije i biologije. Šta je DNK i kako funkcioniše? U čemu je razlika DNK biljaka, životinja, bakterija i gljiva? Kako izolovati molekul DNK? Kako izgleda svijet beskičmenjaka, te kako se biljke hrane? Sve su ovo pitanja na koja su đaci osnovnih i srednjih škola dobili odgovore.

0410daninauke1

Marija Vojinović, student doktorskih studija na Prirodno-matematičkom fakultetu, kao saradnik na programu “Izazovi biotenologije” koji se realizuje u okviru festivala Otvoreni dani nauke, je kazala da su organizovali 11 radionica koje su bile veoma posjećene od strane crnogorskih osnovaca i srednjoškolaca.  “DNK na malo drugačiji način” je radionica na kojoj su učenicima pokazali na koji način je moguće izolovati DNK u laboratorijskim uslovima. “Sve radionice imaju za cilj da prikažu nauku na malo drugačiji način, od standardnog kakav se prezentuje u našim školama. Trudimo se da kroz zanimljive eksperimentalne postavke, radionice, interaktivna predavanja što više uključimo učenike u samo izvođenje istih eksperimenata. Da im nauku prikažemo kao nešto što je primjenjivo, da to nije ništa apstraktno, da to nije samo ono što se pročita i teorijski nauči, već da sve što nas okružuje možemo objasniti uz pomoć nauke”, zaključila je Vojinović.

Osim ovog događaja, današnji dan obilježile su i projekcije filmova u Američkom uglu, kao i radionica pod nazivom “Nauka bez bauka” koju su organizovali za djecu od 1-6. razreda osnovne škole.

„Podsjećamo da je radno vrijeme festivala još sjutra (05. oktobar) u period od 10:00-15:00. Dođite, čekamo vas!“, poručuju iz Ministarstva nauke.

Portal Analitika