Svijet

Bivši inženjer Yahooa priznao da je pregledao profile korisnika

Bivši softverski inženjer kompanije Yahoo priznao je da je neovlašteno pristupao profilima oko 6.000 korisnika tražeći golišave fotografije i klipove.
Bivši inženjer Yahooa priznao da je pregledao profile korisnika
KlixIzvor

Ovaj slučaj je potvrđen iz ureda tužioca u Kaliforniji, a navedeno je da je programer Rejes Danijel Ruiz iskoristio svoje privilegije te pretraživao profile mladih korisnica Yahooa uključujući njegove prijateljice i koleginice.

Još uvijek nije jasno da li je njegovo pristupanje profilima rezultat njegovog statusa u Yahoou koji dopušta zaposlenima pristup osjetljivim korisničkim informacijama kao što su šifre ili je jednostavno iskoristio znanje o cyber sigurnosti i zaštitama kako bi hakovao profile.

Osim toga, Ruiz je iskoristio profile kako bi pregledao email i pronašao načine da pristupi iClodu, Facebooku, Gmailu, Dropboxu i drugim uslugama.

Yahoo je otkrio Ruizovu aktivnost prateći njegov poslovni profil, a nakon toga je uslijedila optužnica. On je priznao krivicu, a presuda se očekuje u februaru. Maksimalna kazna iznosi pet godina zatvora i 250.000 dolara odštete za osobe čiju je privatnost ugrozio.

Portal Analitika