Društvo

„Ako magistarski nijesmo plaćali prethodnih godina, zašto bi ga plaćali ove?“

Studenti magistarskih studija Univerziteta Crne Gore (UCG), njih tridesetak, okupili su se danas ispred Rektorata u znak protesta zbog odluke UCG-a da prenos magistarskog rada u narednu studijsku godinu naplati sa gotovo 1.000 eura. Studenti koji to ne učine, biće ispisani sa UCG-a.
Foto: Portal Analitika
Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Magistrand Ekonomskog fakulteta, Lazar Nenezić, kazao je da ovakva praksa nije postojala na UCG-u, već da je nametnuta ove godine.

„Nije postojao rok u kojem morate da odbranite magistarski rad; sad to morate da učinite u ljetnjem semestru, a za to treba vremena. Oni sad tretiraju magistarski kao prenešeni ispit, što on nije; to je ekspertski rad. Ako ne stignete da odbranite rad, moraćete svake godine da uplaćujete po 1.000 eura. Sa UCG-a kažu da je njihova odluka već trebalo da se sprovodi, ali ona nam prilikom upisa nije bila pomenuta“, istakao je on.

Nenezić je saopštio da studenti žele „pacifističko“ rješenje ovog problema, o kojem su, kako je naveo, razgovarali s predstavnicima univerzitetskih jedinica i Ministarstva prosvjete.

„Samo želimo ono što je bila praksa prilikom upisa. Tražimo samo ono što je potpisano na papiru“, poručio je on, navodeći da odluka UCG-a može uticati na rast broja plagiranih radova.

Njegov kolega s Ekonomskog fakulteta, Bojan Popović, rekao je da je s te univerzitetske jedinice dobio nezvaničnu informaciju da je oko 2.000 magistranada pogođeno odlukom UCG-a

„Ako magistarski rad nijesmo plaćali prethodnih godina, zašto bi ga plaćali ove? Niko nas još nije ugrozio, ali sjutra ćemo biti ispisani sa fakulteta, pa ćemo razmišljati o tužbi“, kazao je on, podsjećajući da je jedini ustupak koji je UCG napravio, odluka o plaćanju 1.000 eura u dvije rate.

Popović tvrdi da je UCG neiskren i da „zavlači“ studente.

„Raspisan je konkurs za upis nove magistarske generacije. Nijesam vidio nijedno obavještenje u kojem piše da će imati dodatnih troškova. Mislim da je red da se napravi neki pravilnik koji ćemo poštovati“.

Magistrantkinja Ekonomskog fakulteta, na odsjeku Marketing i biznis, Maša Elezović, rekla je da se studenti ne bi danas okupili ispred Rektorata da su znali da magistarski treba završiti u roku od godinu.

„Juče sam se vratila iz Londona, gdje sam završila magistarske studije na UCL-u, koji je jedan od najpoznatijih i najbolje rangiranih univerziteta u svijetu. Magistarske studije trajale su godinu, a rad je morao da se napiše za mjesec dana, što je, po našim standardima, kratak rok. Međutim, kad znate kakve su reperkusije – taj rok ispunjavate. Raspitivala sam se kad u Crnoj Gori moram da završim magistarski, zato što sam u tom periodu – nakon završetka ispita i prije prijave rada – bila u Japanu na stipendiji. Rečeno mi je da sam upisana i da neće biti nikakvih reperkusija. Da smo znali da rad treba završiti u roku od godinu, naše obaveze bi davno bile okončane. Ne bi bili u situaciji u kojoj se neka pravila donose retroaktivno i gdje smo odjednom u dugovima u kojima nijesmo znali da ćemo biti“, naglasila je ona.

Milica Milošević, magistrantkinja Filološkog fakulteta u Nikšiću, smatra da je cijena koju studenti moraju da plate – enormna.

„Kad smo upisivali magistarske, nije nam bilo rečeno da ćemo morati još da plaćamo. Nerealno je očekivati od bilo kog studenta magistarskih studija da za tri-četiri mjeseca napiše i odbrani rad i da prođe sve procedure – od prijave teme rada, odobravanja teme, slanja na testiranje za plagijat, slanja na uvid... Ovo ne treba da se radi, već treba dozvoliti studentima da završe (rad), kao što su završavale prethodne generacije“, zaključila je ona.

Portal Analitika