Abiznis

EPCG pogurala ukupni profit

- Na ukupni prošlogodišnji profit od 60,2 miliona eura državnih preduzeća iz resora Ministarstva ekonomije, odnosno iz oblasti energetike, rudarstva, trgovine, poštanske djelatnosti, radio-difuzije, crne metalurgije i proizvodnje odjeće dominantno su uticali poslovni rezultati kompanija iz elektroenergretskog sektora Elektroprivrede, Rudnika uglja, CG elektrodistributivnog sistema i CG elektroprenosnog sistema, saopštila je Pobjedi ministarka ekonomije Dragica Sekulić. 
EPCG pogurala ukupni profit
Nova PobjedaIzvor

EPCG 

- EPCG je imao veću proizvodnju hidroelektrana usljed povoljne hidrologije, kao i dobrih poslovnih odluka u domenu upravljanja proizvodnjom – kazala je Sekulić. Navela je da je rezultat Rudnika uglja posljedica povećanja proizvodnje uglja za 8,4 odsto i stabilizacije rashoda preduzeća.

 - CEDIS je ostvario veće prihode usljed veće distributivne potrošnje, a zabilježeno je i smanjenje distributivnih gubitaka uz rast operativnih troškova od pet odsto, a planirane prihode nadmašio je i CGES, koji je imao uštede u poređenju sa budžetiranim – rekla je Sekulić. Navela je da su državna preduzeća iz ovog resora lani ostvarila značajno bolje poslovne rezultate u odnosu na 2017. godinu.

 - Ukupni realizovani prihod tih kompanija je 545 miliona eura i uvećan je je 9,6 odsto. Ukupni učinak ovih preduzeća bio je bolji za čak 383 odsto, odnosno za 44,2 miliona eura, što je 21,2 miliona, ili 54,5 odsto iznad plana – rekla je Sekulić i naglasila Ministarka ekonomije istakla da su državne kompanije lani ostvarile bolje poslovne rezulate nego u 2017. EPCG pogurala ukupni profit Izvoz državnih preduzeća iz resora Ministarstva ekonomije u prošloj godini iznosio je 60 miliona eura i za 28 miliona eura je veći od ostvarenog u 2017. godini, navela je ministarka ekonomije Dragica Sekulić da su kapitalne investicije tih kompanija bile 71 milion eura (34 odsto više nego 2017. godine). 

- Desetine razvojnih projekata koji su realizovani ili su započeti u prošloj godini, garancija su kontinuiteta razvoja i stabilizacije trenda rasta prihoda koje ova preduzeća ostvaruju – rekla je Sekulić i naglasila da su EPCG, Rudnik uglja Pljevlja, Montenegro Bonus i CGES imali značajnu izvoznu aktivnost. 

IZVOZ - Izvoz državnih preduzeća iz našeg resora iznosio je 60 miliona eura i za 28 miliona eura je veći od ostavarenog u 2017. godini – naglasila je Sekulić. Ona je dodala da te državne kompanije imaju 4.628 zaposlenih, od čega je 4.007 zaposlenih (87 odsto) u stalnom radnom odnosu, a 621 (13 odsto) je zaposleno posredstvom agencija za zapošljavanje ili zaključivanjem ugovora o radu na određeno vrijeme. 

Govoreći o starosnoj i kvalifikacionoj strukturi u tim preduzećima Sekulić je saopštila da su najzastupljenije kategorije zaposlenih između 46 i 55, odnosno 56 i 67 godina (ukupno 62 odsto), odnosno oni sa četvrtim stepenom stručne spreme kojih je 70 odsto. Poručila je da je neophodno u najkraćem mogućem vremenu eliminisati identifikovane barijere u poslovanju sa kojima se susreću ova preduzeća. 

- To je neophodno kako bi im se omogućilo da budu konkurentna sa privatnim sektorom sa kojima posluju na istim tržištima i pod istim uslovima, kao i da usluge koje pružaju građanima, a koje su u velikom broju slučajeva od javnog interesa, pružaju u predviđenim rokovima i u skladu sa propisanim parametrima kvaliteta – istakla je Sekulić. Dodala je i da je neophodno intenzivirati aktivnosti na permanentnom obrazovanju i profesionalnoj obuci zaposlenih, kao najznačajnijeg resursa, u svim ovim državnim kompanijama. Smatra da su ova preduzeća lani potvrdila visok stepen društvene odgovornosti u prošloj godini opredijelivši ukupno 660.000 eura za projekte od opšteg interesa u oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta i izgradnje infrastrukture od opšteg interesa. 

- Osim toga, dio sredstava je opredijeljen za donacije i pomoć istaknutim pojedincima i kolektivima, kao i onima kojima je pomoć bila neophodna za potrebe liječenja ili uslijed teške materijalne situacije – rekla je Sekulić.
 

Portal Analitika