Društvo

Zašto 11.000 osiguranika nije moglo da se liječi: MUP tvrdi da su krivi zaposleni

Razlog što je prije dva dana iz informacionog sistema Fonda za zdravstveno osiguranje odjavljeno oko 11.000 pacijenata, zbog čega nijesu mogli da ostvare uslugu u domovima zdravlja, jer ih kod izabranih doktora i u bolnicama nije bilo u evidenciji osiguranika je taj što se servis nije primjenjivao adekvatno - rečeno je juče Pobjedi iz Ministarstva unutrašnjih poslova.
zgrada MUP-a
zgrada MUP-a
PobjedaIzvor

Iz Fonda su u ponedjeljak saopštili da su osiguranici izbrisani iz sistema zbog „problema u Centralnom registru stanovništva (CRS), koji je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova“.

https://portalanalitika.me/clanak/346288/haos-u-domovima-zdravlja-zbog-odjavljivanja-11-000-osiguranika

PREKID

Iz ovog resora, međutim, rekli su juče Pobjedi da Centralni registar stanovnika sadrži podatke o svim građanima koji su prijavljeni na teritoriji Crne Gore, i da predstavlja glavni izvor podataka za sve državne institucije i na isti način nudi podatke svim institucijama.

- Kako će pojedini državni organi implementirati preuzimanje podataka iz CRS-a, zavisi od tih državnih organa. Ni na koji način MUP nije mogao da izvrši ažuriranje podataka u Fondu zdravstva, već je razlog za brisanje 11.000 osiguranika neadekvatna implementacija servisa - istakli su iz MUP-a za Pobjedu. Pojasnili su da se 11. septembra u 19 sati pa do podne narednog dana desio takođe prekid u funkcionisanju dijela sistema, ali da je za to uzrok bio „otkaz hardverske komponente na samom serveru“.

 - Otkaz hardverske komponente nije mogao prouzrokovati gubitak, oštećenje ili narušiti integritet podataka u informacionim sistemima korisnika CRS-a. Nakon zamjene hardverske komponente sistem je u potpunosti funkcionalan i raspoloživ za dalju eksploataciju. Napominjemo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova uz opis i dokumentaciju za pristup web servisima CRS-a svim korisnicima dostavilo i dokumentaciju, demo aplikaciju za upotrebu i implementaciju web servisa naziva „kodovi“. Da je isti implementiran u informacioni sistem Fonda zdravstva, ne bi dobijene greške tretirali kao da lice ne postoji u Centralnom registru stanovništva - pojašnjavaju iz MUP-a.

 

Portal Analitika