Društvo

Uklonjeno oko 200 guma iz kanjona rijeke Tare

Zaposleni u Nacionalnom parku Durmitor, članovi Udruženja “Raftera i stanovništva NP Durmitor”, Turističke organizacije Žabljak, predstavnici NVO i građani iz korita rijeke Tare uklonili su oko 200 guma na potezu od Žugića luke do Radovan luke.
Uklonjeno oko 200 guma iz kanjona rijeke Tare
MinaIzvor

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) je saopšteno da je jedan broj guma izvučen iz vode, i da će akcija uklanjanja ostatka prikupljenih guma biti nastavljena danasu okviru manifestacije “Kayak Festival Tara 2019”, koji se ove godine održava 4. put na ovoj rijeci.

Direktor NPCG Elvir Klica kazao je da su osim Tare zaposleni iz tog preduzeća i u subotu u okviru Međunarodnog dana čišćenja obala čistili i na Skadarskom jezeru, a učestvovali su i u akciji na području ulcinjske Solane.

On je apelovao na sve građane da se savjesnije odnose prema životnoj sredini i otpad odlažu na predviđena mjesta, ali i na inspekcijske organe da pravovremeno reaguju kako bi sačuvali naša prirodna bogatstva.

"Tara je jedan od naših najvećih potencijala, prepoznata u cijeloj Evropi, i ukoliko odavde ponesu sliku gdje se vidi otpad onda bi to bilo poražavajuće za cijelu Crnu Goru”, kazao je Klica.

Direktor NP Durmitor Tomo Pajović istakao je da ga raduje to što je ove godine u akciji čišćenja učestvovalo mnogo više rafterskih društava i udruženja i da je napravljana sjajna akcija koja će doprinijeti da Tara dočeka narednu sezonu onako kako dolikuje.

Predsjednik “Udruženja raftera i stanovništva NP Durmitor” Veljko Ostojić objasnio je da je trenutno nizak vodostaj i da je najbolje vrijeme da se organizuju akcije čišćenja Tare i priobalja.

“U donjem dijelu Tare je veći broj guma i mislim da smo svaku pokupili. U gornjem dijelu učesnici akcije prikupljali su sitni otpad koji je ostao kad je bio veliki vodostaj. U akciji je učestvovalo preko 50 raftera iz Udruženja i svi su htjeli da daju doprinos”, kazao je Ostojić.

Akcija čišćenja organizovana je u okviru obilježavanja Međunarodnog dana čišćenja obala od strane NVO Zero Waste Montenegro i NVO Naša akcija, a pod pokroviteljstvom Delegacije EU u Crnoj Gori i EU Info centra.

Portal Analitika