Društvo

Crna Gora je preporođena država

Crna Gora je država sa ogromnim potencijalom, država u koju se puno ulaže, kako u oblasti turizma, tako i u oblasti biznisa, a prirodna bogatstva su joj nevjerovatna – imate i more i planine. Sigurno ću se vratiti ovdje kad bude otkrivanje spomenika za moju prababu, crnogorsku princezu Jelenu Savojsku, rekao je u razgovoru za Pobjedu princ Emanuele Filiberto.
Crna Gora je preporođena država
PobjedaIzvor

Filiberto, koji je prvi put bio u posjeti našoj državi, a na poziv mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila, istakao je u razgovoru za naše novine da je došao kako bi upoznao i otkrio državu porijekla njegove prababe italijanske kraljice Jelene Savojske, kćerke kralja Nikole.

POVEZANOST

Veoma je, kako je naglasio, srećan što je posjetio našu državu i to u godini kada se obilježava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Italije.

„Istorijski gledano, porodično sam vezan za Crnu Goru – osmina sam Crnogorac. Danas je ovo država sa  ogromnim  potencijalom. To je preporođena država koja je nevjerovatna. Primijetio sam da ima puno investicija, kako u oblasti turizma, tako i u biznis sektoru. Ovo je novi početak za jednu staru državu i Crna Gora ima veliku priliku“, ocijenio je Filiberto.

Tokom boravka ovdje početkom septembra, kako je kazao, razgovarao je sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem i gradonačelnikom Podgorice o podizanju spomenika kraljici Jeleni Savojskoj, kao i o organizovanju događaja poput izložbi i slično.

„Kreirana je Fondacija Kraljica Jelena, kroz koju ćemo realizovati podizanje spomenika kraljici Jeleni, ali i organizovati izložbe, te govoriti o njenom životu. Ministar Bogdanović me tim povodom zamolio da posjetim pojedine italijanske agencije i provjerim da li mogu pronaći filmove i fotografije kraljice Jelene. Možemo da uradimo veoma značajne stvari i u oblasti obrazovanja, u radu sa studentima. Važno je objasniti novim generacijama njen značaj“, ocijenio je Filiberto.

Govoreći o spomeniku, kazao je da je zahvalan što će biti podignut za njegovu prababu, kao i da je zahvalan što je kraljica Jelena voljena u Crnoj Gori koliko i u Italiji.

Opširnije u Pobjedi.

Portal Analitika