Politika

Sjednica prekinuta, napustili je SDP, Demokrate i Rudović

Sjednica Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, prva na kojoj učestvuju poslanici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović, koji su 23. avgusta, na vanrednoj sjednici parlamenta, izabrani za članove ovog skupštinskog tijela, prekinuta je zbog nedostatka kvoruma.
Sjednica prekinuta, napustili je SDP, Demokrate i Rudović
Portal AnalitikaIzvor

Sjednici, osim poslanika Demokrata i vladajuće koalicije, prisustvovao je i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

Predsjedništvo Socijaldemokratske partije (SDP) ovlastilo je juče predsjednicu Draginju Vuksanović Stanković, i zamjenika predsjednika i člana Odbora, Raška Konjevića, da odluče o učešću u ovom radnom tijelu.

Konjević je na početku sjednice zatražio njeno odlaganje dok se Administrativni odbor ne izjasni o zahtjevu posebnog kluba poslanika da ima svog člana. On je rekao da ne može učestvovati u radu odbora dok se ne izjasni Administrativni odbor. 

Predsjednik Odbora Branimir Gvozdenović (DPS) rekao je da nije dobio nikakav predlog od Administrativnog odbora i da nije pristalica da se odgađa sjednica.   

Nakon toga je glasanjem odbijen Konjevićev predlog, a poslanik SDP-a je napustio sjednicu. 

Sjednicu su potom napustili i predstavnici Demokrata s obrazloženjem da nema uslova za rad, jer sa prisutnih 10 članova nema većine za odlučivanje. Oni tvrde da se radi o opstrukciji lidera DPS-a Mila Đukanovića i Ranka Krivokapića kao i jednog od lidera DF-a Predraga Bulatovića.

odbor2

Nakon što je i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović napustio sjednicu, predsjednik odbora Branimir Gvozdenović je konstatovao da nema kvoruma, pa je sjednica prekinuta. 

Demokrate se uoči početka sjednice dostavile kolegama iz odbora odluku o formiranju više pododbora koji bi se bavili zakonima o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku i registrima prebivališta i boravišta. Prema predlogu Demokrata, jedan pododbor bi se bavio analizom Zakona o ličnoj karti i Zakona o crnogorskom državljanstvu. Demokrate traže i da odbor podnese MUP-u zahtjev za dostavljanje informacije o načinu vođenja evidencije crnogorskih državljana.  

Na sjednici nema poslanika Demokratskog fronta, koji su u više navrata, nakon ulaska Demokrata u Odbor, ponovili da se neće vraćati u to skupštinsko tijelo, te da će razmotriti potpuno povlačenje svoja tri člana iz njega.

Na dnevnom redu sjednice je i upoznavanje članova o realizovanim aktivnostima Odbora i razmatranje planiranih aktivnosti, s akcentom na saradnju s međunarodnim institucijama i organizacijama.

Odbor ima 14 članova, po sedam iz vlasti i opozicije.

slika-1slika2slika3slika4
Portal Analitika