Politika

Bečić: Crnoj Gori prijeko potrebne fabrike

Bez ikakve sumnje, Crnoj Gori su prijeko potrebni ovakvi pozitivni primjeri, fabrike koje će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, kazao je predsjednik Demokratske Crne Gore, Aleksa Bečić, tokom radne posjete Sloveniji, gdje je otputovao na poziv direktora kompanije “ROTO”, Štefana Pavlinjeka.
Bečić: Crnoj Gori prijeko potrebne fabrike
Portal AnalitikaIzvor

Kako su saopštile Demokrate, Bečić je kazao da se efikasna ekonomija i dinamični razvoj privrede može se postići samo vraćanjem proizvodnje na primarno mjesto.

“U tom cilju, potrebno je preduzimanje konkretnih mjera koje će dovijesti do obnavljanja proizvodnja i razvoja malih i srednjih preduzeća. Crna Gora mora ići u korak sa savremenom Evropom i svijetom, te usvajati moderne standarde iz oblasti ekonomije i industrijske proizvodnje. Oživljavanje industrije je objektivna potreba crnogorskog društva”, istakao je lider Demokarata.

Dodao je da oživjeti industriju znači podstaći i i ubrzati ekonomski rast i razvoj na održivoj, a ne fiktivnoj osnovi.

“Pokretanjem industrijske proizvodnje promijenila bi se i struktura spoljnotrgovinske razmjene. Time bi naša zemlja postala pogodno tlo za primjenu inostrane tehnologije i znanja. Sa druge strane, iz nje bi izašlo što više proizvoda, više faza obrade i što više inovacija, poslovnih i drugih ideja koje bi afirmisale našu državu na regionalnom i međunarodnom tržištu”, ocijenio je Bečić.

Sastanku su prisustvovali i generalni sekretar i predsjednik Kluba poslanika Boris Bogdanović, poslanik Danilo Šaranović i predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević.

Demokrate ističu da kompanija “ROTO” predstavlja pravi primjer uspješne i savremene firme, prema najvišim evropskim standardima, koja je usmjerena na proizvodnju. O tome, kako navode, najbolje govori podatak da kompanija sadrži sve faze poslovnog ciklusa, od razvoja proizvoda do proizvodnje, preko marketinga, te prodaje i servisiranja. Kompanija se bavi proizvodnjom komponenti za auto-industriju, nautiku, industrijske mašine, te djelova koji imaju široku primjenu u ekologiji, građevinarstvu, poljoprivredi i sportu. Firma ima proizvodnju u četiri zemlje i prodaje više od 4.000 različitih proizvoda u čak 50 država širom svijeta.

U društvu eksperta za lokalnu samoupravu Slovenije Ivana Pristovnika i Pavlinjeka, Bečić je obišao i Međunarodni poljoprivedno-prehrambeni sajam Agra 2019, koji se održava u Gornjoj Radgoni i slovi za jedan od najznačajniji poljoprivredno-prehrambenih sajmova u Evropskoj uniji i zemljama u okruženju.

Portal Analitika