Zanimljivosti

(VIDEO) Grbavi kitovi na godišnjoj "pjevačkoj smotri"

Grbavi kitovi okupljaju se jednom godišnje u vodama oko sjevernog dela Novog Zelanda na pjevačkoj smotri na kojoj razmjenjuju melodije i uče jedni od drugih, pokazalo je novo istraživanje.
(VIDEO) Grbavi kitovi na godišnjoj "pjevačkoj smotri"
HinaIzvor

Prema istraživanju objavljenom u srijedu, naučnici su analizirali snimke kitova oko ostrva Kermadek, hiljadu kilometara sjeveroistočno od Oklanda, na mjestu kojim prolaze tokom godišnje migracije iz područja razmnožavanja u južnom dijelu Tihog okeana u područje oko Antarktike gdje se hrane planktonskim račićima tokom ljeta.

Naučnici koji satelitski pratili kretanje kitova, s namjerom da otkriju gdje se razmnožavaju, bili su iznenađeni koliko ove morske životinje pjevaju.

"Nijesmo očekivali da čujemo toliko pjesme kitova, ali naši tonski snimci sa tog putovanja mogli su da se uporede sa 52 napjeva kitova, koje su zabilježili naučnici u Novoj Kaledoniji, Francuskoj Polineziji, ostrvu Kuk, Tongi", rekla je profesorka Rošel Konstantin.

Poput ljudi, grbavi kitovi prenose ponašanje uključujući glasanje. Iako se znalo da se kompleksni napjevi muških grbavih kitova vremenom mijenjaju, do sada je bila misterija kako se to dogodi.

"Poređenje napjeva pokazalo je da se kod ostrva Kermadek kitovi okupljaju iz raznih područja razmnožavanja i to je bilo iznenađenje. To sugeriše da je to važno mjesto gdje kitovu čuju napjeve drugih kitova i oni se međusobn prenose i uče", rekla je Konstantin.

 

 

Portal Analitika