Kultura

Slika i note urezani u sjećanje naroda


"U Crnoj Gori ću biti 31. avgusta kao italijanski čovjek orkestar, plesaću i pjevati na ulici. Čekam te" -  poručuje Berti..                                                                                                                  
Slika i note urezani u sjećanje naroda
Vlatko Simunović
Vlatko SimunovićAutor
PobjedaIzvor

Italijan Federiko Berti, ulični umjetnik, najavio je učešće na Festivali uličnih svirača u Nikšiću 31. avgusta, posvetivši pjesmu „E quei Briganti Neri“ (Te crne brigade) legendarnom narodnom heroju Ljubu Čupiću.

Berti je  u svojoj domovini poznat kao „čovjek orkestar“. On je i kompozitor i tekstopisac. Na njegovoj zvaničnoj veb stranici mogu se besplatno preuzeti i muzičke partiture originalnih kompozicija.

- Pozvan sam da sviram u univerzitetskom gradu Nikšiću na Uličnom festivalu. Posvećujem ovu pjesmu narodnom heroju Ljubu Čupiću, mučeniku koji je život dao za slobodu u Drugom svjetskom ratu - poručio je Berti.

E quei Briganti Neri“ je jedna od najpopularnijih pjesama pripadnika italijanskog otpora fašizmu. Tekst je zasnovan na motivima iz pjesme posvećene anarhisti Santu Kaseriju „Posljednji sati i obezglavljenja Santea Kaserija“ koja je pisana u kasnom 19. vijeku. Italijanski partizani su je 1944. godine prilagodili aktuelnoj istorijskoj situaciji. Tekst u fokusu ima sudbinu osuđenog čovjeka koji se žrtvuje suprotstavljajući se tiraniji.

MUKAMA U INAT

U nastavku, Berti italijanskim poštovaocima svoje muzike donosi i detalje iz života Ljuba Čupića.

- Rođen je 1913. godine u crnogorskoj familiji koja je emigrirala u SAD, a vratila se u svoju domovinu u tridesetim godinama prošlog vijeka. Nakon što je u Beogradu stekao diplomu pravnika, pridružio se Komunističkoj partiji Jugoslavije, političkoj formaciji kojoj je bio stran nacionalistički panslavizam monarhista i koja se zalagala za federaciju socijalističkih republika utemeljenu na zajedničkom vlasništvu nad sredstvima za proizvodnju, jednakosti prava i dužnosti muškaraca i žena, sekularnim institucijama – opisuje Berti.

Konstatuje i da je „poslije invazije Sila osovine na  Crnu Goru, u toku talijanske okupacije pristupio partizanskom pokretu i postao komesar Nikšićkog udarnog bataljona, ali uhapsila ga je četnička policija koju su formirali kolaboracionistički monarhisti, tokom bitke za Kablenu glavicu“.

- Ispitivan i brutalno mučen, Ljubo Ćupić piše svojoj porodici da ne traži milost i drži prkosan stav prema svojim mučiteljima. Osuđen na smrt, s osmijehom na licu odlazi na strijeljanje. To je partizan čija je slika ostala urezana u sjećanje naroda, slika koja će biti velika motivacija za antifašistički otpor na Balkanu. Umro je uz uzvik: „Neka živi slavna Komunistička partija!“ – zapisao je Berti.

cartolina-ljubo-cupic-festival-ulicnih-sviraca

 

OŽIVJETI SJEĆANJE

Na svojoj stranici on je postavio i plakat koji najavljuje njegovo učešće na Festivalu uličnih svirača u Nikšiću. Kako kaže, kartolina koju je  posvetio Ljubu Čupiću prikazuje kip slavanog heroja  na trgu na kojem je pozvan da svira  „u trenutku povratka na istorijsku scenu rasizma i revizionističkog nasilja“.

- Kip vjerno prikazuje fotografiju koju je italijanski vojnik snimio na dan strijeljanja Ljuba Čupića. Bio sam impresioniran pozivom organizacionog odbora festivala. Razumio sam ga kao poziv da oživimo sjećanje na nacionalnog heroja duboko vezanog za istorijsku sjećanje na bivšu Jugoslaviju, upravo sada kada nostalgičari reakcionarnog ekstremizma ponovno dižu glavu.

Za Nikšić sam krenuo s onim pjesmama koje se od mene rijetko traže ovdje u Italiji, s dijelom svog repertoara iz skrivenog kutka. Ova  saradnja podsjeća Italijane da otpor nije postojao samo na našim planinama, već i na kršu, na Balkanu, u Španiji...

A potom opet u Čehoslovačkoj, u Vijetnamu, sada u Ukrajini, Siriji i svuda gdje se raskomoćeni nacizam rađa iz vlastitog pepela. U Crnoj Gori ću biti 31. avgusta kao italijanski čovjek orkestar, plesaću i pjevati na ulici. Čekam te – poručio je Berti.

Vlatko Simunović, Pobjeda                                                                                                     

 

Portal Analitika