Region

Izetbegović brani Dodika

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da u vezi s odnosom BiH i NATO, u potpisanom sporazumu o formiranju vlasti na nivou BiH nema pobjednika, ni gubitnika.
Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH
Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH
Portal AnalitikaIzvor

Kako je naveo, nađena je sredina.

On je rekao da je članom 3. Sporazuma o formiranju nove vlasti u BiH, koji su potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ BiH, definisano da će se u vezi s tim pitanjem raditi po Ustavu i zakonu, kao i po ranijim odlukama Predsjedništva BiH.

"Tu je stvar sasvim jasna: BiH je u MAP (Akcioni plan za ulazak u NATO). I rekli smo da će planovi biti dostavljani u Brisel. Sada je to na ostalima, koji treba da izrade te planove", rekao je Izetbegović.

On smatra da se mora napraviti kompromis, da treba "redukovati" planove, da bi bili prihvatljivi za sve strane u BiH, ali i za NATO, jer bi svako dalje detaljisanje "zakovalo stvari".

Na pitanje kako komentariše interpretacije u javnosti da su Dodik i on i pobijedili i izgubili, Izetbegović je rekao da je očito da su našli neku sredinu.

"Nije moguće da smo obojica pobijedili niti izgubili. Opozicija mora nešto da govori. Pogledajte taj član 3: on je definisan kako sam ga i opisao. Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao", kazao je Izetbegović.

Ocijenio je da je "besmisleno" da opozicija u RS - SDS i PDP, optužuje Dodika da je izdajnik u vezi sa stavom o BiH i NATO.

"Mi dalje radimo. Što se tiče opozicije u RS, pa oni su izradili taj plan. Dodik ga može samo prihvatiti redukovanog, besmisleno je da ga optužuju da je izdajnik", ocijenio je Izetbegović.

Rekao je da je razgovarao s ambasadorom SAD u BiH Erikom Nelsonom, o prihvatanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), koji bi značio aktiviranje MAP-a.

Bošnjački član Predsjedništva BiH "Šefik Džaferović i ja smo razgovarali s američkim ambasadorom o ANP, o onome šta im nije bilo jasno. Ja sam im dao objašnjenje koje sam i sada kazao. Oni su zadovoljni i naravno da insistiraju na ANP", naveo je Izetbegović.

Portal Analitika