Politika

Vuksanović: Odbor nova zamka za obespravljivanje srpskog naroda u CG

– Srpski nacionalni savjet (SNS) upozorava Novu srpsku demokratiju (Nova), kao najznačajniju članicu Demokratskog fronta (DF) i političku partiju koju stoprocentno glasaju Srbi i od koje se očekuje da i sada i u budućnosti stane u zaštitu njihovih interesa, da je Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva nova zamka za obespravljivanje srpskog naroda u Crnoj Gori – poručio je predsjednik SNS-a, Momčilo Vuksanović.
Vuksanović: Odbor nova zamka za obespravljivanje srpskog naroda u CG
Portal AnalitikaIzvor

Učestvovanje u radu Odbora članova Nove, pa i DF-a, potpuno je, smatra on, neprihvatljivo ako se isti politički subjekti zalažu za pravedno rešavanje statusa srpskog narod u Crnoj Gori i obezbeđivanja njegove konstitutivnosti.

„Osim toga, predloženi sastav Odbora koji je najavljen, ali još nije definitivno formiran, a kojeg bi od strane opozicije trebalo da čine: Dritan Abazović, Momo Koprivica, Strahinja Bulajić, Predrag Bulatović, Neđeljko Rudović, Miodrag Lekić i Branka Bošnjak, neprihvatljiv je za srpski narod. Od navedenih sedam članova, najmanje pet je kroz svoje političko angažovanje u kontinuitetu nanosilo štetu položaju i statusu srpskog naroda u Crnoj Gori“, istakao je Vuksanović.

On stoga moli Novu da prije nego što donese odluku o učešću u radu Odbora procijeni kako će izborno i drugo zakonodavstvo, koje bi se eventualno usaglasilo, uticati na obezbeđivanje konstitutivnosti srpskog naroda.

„Bilo bi pogubno da se postignu dogovori sa crnogorskim vlastima i opozicijom, kao što je to bio slučaj kod raspisivanja referenduma o izdvajanju Crne Gore iz zajedničke države, usvajanja Zakona o izbora poslanika i odbornika i definisanja naziva maternjeg jezika kao nastavnog predmeta u sistemu obrazovanja Crne Gore. SNS će vas u nastojanjima da Srbi u Crnoj Gori dobiju logičan i pravdan status pratiti na način što će u slučaju obezbeđivanja statusa konstitutivnosti istog trenutka ugasiti SNS“, poručio je Vuksanović.

Portal Analitika