Društvo

Amfilohije: Velika je tuga da se Crnogorci odriču ćirilice

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da su ćirilicom pisane povelje naših vladara, kao i sve ono što su napisali Sveti Petar Cetinjski, njegov sinovac Petar Drugi Petrović Njegoš, kao i posljednji kralj Crne Gore Nikola Prvi Petrović, te da je žalosno što je se danas Crnogorci odriču.
Foto: mitropolija.com
Foto: mitropolija.com
mitropolija.comIzvor

„S tog razloga velika je tuga i nesreća da se mi Crnogorci danas odričemo svetoga pisma Ćirila i Metodija, i naših predaka, naših otaca i praotaca. Nikada ovdje kod nas nije vladalo takvo bezumlje“, rekao je mitropolit.

Govoreći o Svetim Sedmočislenicima i ćiriličnom pismu, Amfilohije je kazao da su oni veliki prosvetitelji svih slovenskih naroda.

„Sveti Kirilo i Metodije, koji su naučili sve slovenske narode vjeri u Hrista Gospoda, poslani su od velikog Patrijarha carigradskog Fotija u Moraviju odakle su započeli prosvetu slovenskih naroda. Solunska braća su sastavila azbuku glagoljicu i ćirilicu, te dvije azbuke divne i čudesne, na kojima je napisano sve što vrijedi, a što su napisali slovenski narodi kroz vjekove. Tako je i u Crnoj Gori na ćirilici napisano i štampano sve ono čudesno i divno. Cetinjski Oktoih i Gorički zbornik i druge svete knjige pisane su ćirilicom kroz vjekove do najnovijih vremena“, naglasio je mitropolit Amfilohije.

Na praznik Svete Velikomučenice Marine – Ognjene Marije, Svetih sedmočislenika i prosvetitelja Kirila i Metodija, Klimenta, Nauma, Angelarija, Gorazda i Save, i na spomen Svetih novomučenika livanjskih, 30. jula, mitropolit crnogorsko-primorski služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Cetinjskom manastiru.

Portal Analitika