Društvo

Bolje piti vodu sa česme nego flaširanu

Ljetnji mjeseci su vrijeme za koje se vezuje i učestalija pojava stomačnih virusa i infekcija. Često se može čuti da ih izaziva konzumiranje vode koja ne zadovoljava standarde vezano za njenu mikrobiološku ispravnost.
Ilustracija
Ilustracija
PobjedaIzvor

- Nepisano je pravilo da se za sve ljetnje stomačne tegobe okrivi voda. Međutim, to nije tako. Kada je voda uzročnik, odnosno medijum za prenos bolesti, onda je broj oboljelih jako velik - javlja se tzv. ,,eksplozivna“ epidimija koja podrazumijeva puno oboljelih u kratkom vremenu.

Primjer za to bila je epidemija koja je prije nekoliko godina pogodila stanovnike Podgorice. Bio je vikend kada se za svega nekoliko sati javilo više hiljada ljudi sa simptomima bolesti sistema organa za varenje. Kasnije je dokazano da je uzročnik bila voda. Odsjek kojim rukovodim u Domu zdravlja ima ugovor sa Vodovodom, ja potpisujem te nalaze, pa mogu da kažem da je voda u Baru ispravna. I u slučajevima kada imamo neke oblike neusaglašenosti u odnosu na pravilnik, voda nema takav karakter da može da dovede do poremećaja zdravlja.

Ovaj posao radim već 13 godina i još uvijek nijesam naišla na izvještaj iz laboratorije koji bi me natjerao da pozovem nadležne u Vodovodu i molim za prekid vodosnabdijevanja – kaže doktorka medicinskih nauka iz oblasti higijene Snežana Barjaktarović Labović, koja radi na Odsjeku za higijenu i zdravstvenu ekologiju u Domu zdravlja Bar.

Ona podvlači da na svakom izvještaju stoji da se potpisani rezultat istraživanja odnosi samo na dostavljeni uzorak vode.

Zakon je uredio da je Vodovod vlasnik vode do priključka, odnosno do sata, a od tog mjesta vlasnik je sam potrošač koji mora da vodi računa o vodnim instalacijama i svemu što se dešava u mreži u njegovom objektu.

ANALIZE

Doktorka Barjaktarović Labović potencira da je bolje piti vodu iz sistema vodovoda nego flaširanu. Kao razlog za tu preporuku navodi što ona ima mnogo bolji nadzor.

- Mi konstantno imamo uvid kakva je voda u gradu i to ne samo na osnovu ugovora sa Vodovodom, već I zbog zahtjeva za analizom vode od strane trećih lica, kada kontrolišemo njenu ispravnost na raznim lokacijama u gradu, čak i sa najudaljenijih tačaka. U odnosu na flaširanu vodu, koju ja, da budem potpuno iskrena, smatram u neku ruku stajaćom vodom, dajem prednost vodi koja teče, pogotovo jer znamo njene karakteristike - fizičko-hemijske, mikrobiološke... Uz to ispravnost vode iz sistema se ubjedljivo češće kontroliše, a svjedoci smo i da se flaširana voda nepravilno čuva, pa tako i po nekoliko sati stoji na suncu ispred marketa. Ne kažem da je ne treba piti, u nekim situacijama smo primorani, ali, kad god možemo, prioritet treba dati vodi sa česme – ističe doktorka.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika